Izmene zakona za jednaki položaj izvršitelja i dužnika

Izvor: RTS, 28.Apr.2015, 08:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izmene zakona za jednaki položaj izvršitelja i dužnika

U pripremi je novi zakon o izvršiteljima. Daće im nove nadležnosti pa će moći da naplaćuju i dugove gde je poverilac država Srbija i sudske takse. Sa druge strane, broj pritužbi građana i nedostaci uočeni u trogodišnjoj praksi pokazali su da je potrebno povećati i kontrolu rada izvršitelja. Novi zakon doneće jednaki položaj izvršitelja i dužnika, kaže za RTS pomoćnica ministra pravde.
Pomoćnica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ministra pravde za pravosuđe Nela Kuburović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da je jedan od razloga za donošenje novog zakona o izvršiteljima upravo povećanje efikasnosti i odgovornosti rada izvršitelja, ali i oštrija kontrola njihovog rada.

"Da se obezbedi kontrola rada, ali i njihova profesionalna odgovornost, poštovanje etičkog kodeksa i profesionalnog standarda", kaže Kuburović.
Ističe da će novim zakonom biti propisane disciplinske povrede, kao i teže i lakši disciplinski prestupi, kako bi dužnici i izvršitelji bili jednako zaštićeni.
Govoreći o visokim iznosima koji dužnicima dospeju na naplatu, Kuburović je rekla da izvršitelji imaju pravo na naknadu ako uspešno naplate dugovanje, ali i troškove postupka naplate koji idu na račun dužnika.
"Možda su opravdane primedbe za visoke troškove na niske iznose potraživanja. Ministarstvo će nastaviti da revidira pravila o nagradama i naknadama - kada je reč o potraživanjima od 1.000 do 2.000 dinara, da ne budu isti troškovi kao kada se radi o 20.000 ili 30.000 dinara", rekla je Nela Kuburović.
Dodala je da su do sada pokrenuta četiri disciplinska postupka protiv izvršitelja.
"Jedan je bio zbog nespojivosti poslova sa obavljanjem izvršiteljskog posla, jer je izvršitelj par meseci bio u random odnosu u Agenciji za privatizaciju. Dva slučaja odnose se na kršenje kodeksa etičkog ponašanja, a četvrti na prekoračenje ovlašćenja u postupanju", objasnila je pomoćnica ministra.
Ističe da važeći zakon ne predviđa mogućnost žalbe, samo prigovore i zahteve za otklanjanje nepravilnosti, a da će novi zakon to promeniti.
"Sada je predloženo da se uvede ponovo žalba, nisu u istom položaju poverilac i dužnik - a žalba će biti kao sredstvo zaštite dužnika", kaže Kuburović.
Prema njenim rečima, od uvođenja izvršitelja 2012. godine smanjena je opterećenost sudova, a novina je da će stari komunalni predmeti preći u nadležnost izvršitelja.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kuburović: Novim zakonom do bolje kontrole rada i efikasnosti

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Apr.2015

Novim Zakonom o izvršenju i obezbeđenju predviđena je bolja kontrola rada izvršitelja u postupcima, kao i unapređenje efikasnosti i odgovornosti njihovog rada, izjavila je pomoćnik ministra pravde za pravosuđe Nela Kuburović..."Jedan od razloga novog zakona o izvršenju i obezbeđenju je povećanje...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.