Izvor: Danas, 30.Jan.2015, 00:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izdate 84 dozvole za klinička ispitivanja

Beograd - Analizom rezultata rada u proteklih 10 godina, u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) utvrdili su da su najbolje finansijske rezultate postigli upravo u protekle dve godine.

Direktor ALIMS Saša Jaćović podseća da svi lekovi i medicinska sredstva za humanu i veterinarsku upotrebu na tržištu Srbije prolaze kontrolu Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.

- Sem u pogledu sigurnosti i kvaliteta, pratimo i efikasnosti svakog leka >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << koji se nađe na tržištu. U prethodnoj godini ALIMS je izdao 84 dozvole za sprovođenje kliničkih ispitivanja i obavio 24 ispitivanja. U istom periodu izdata su i 464 rešenja za reklamiranje lekova i medicinskih sredstava. Što je najbitnije, 2014. godine su rešena 762 zahteva za registraciju, odnosno 619 za obnovu i 5.276 za izmenu i dopunu registracije lekova za humanu upotrebu - naglašava Jaćović. On je dodao da su rešena 8.292 zahteva za laboratorijsku kontrolu kvaliteta medicinskih proizvoda, što su sve uslovi da se neki lek ili medicinsko sredstvo nađe na tržištu.

- Ovo su rekordne brojke u odnosu na sve prethodne godine rada ALIMS. Posebno napominjemo da su od navedenih ukupno 19 lekova za retke bolesti, a da 49 imaju status inovativnog leka, čime se obezbeđuje da naši zdravstveni radnici i pacijenti imaju nova terapijska rešenja - ukazuje Jaćović. On dodaje da je prethodne godine prijavljeno 1.018 neželjenih reakcija na lekove i vakcine i 11 kontrola falsifikovanih lekova, te da su povodom toga sprovedene odgovarajuće regulatorne mere.

Bebac: Vakcine treba da budu besplatne

Novi Sad - Roditeljski portal Bebac iz Novog Sada oštro je u četvrtak kritikovao ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara i zatražio od njega da uredi oblast vakcinacije dece u Srbiji i da vakcine budu besplatne za svu decu. „Zbog odluke da petovalentna vakcina „pentaksim“ i „infanriks“ budu besplatne samo za decu rođenu posle 1. novembra 2014. godine, ispaštaju roditelji čija su deca vakcinaciju već započela jednom od ove dve vakcine, a sad tu vakcinu ne mogu ni da kupe u apotekama, jer je nema dovoljno u prodaji“, naveo je Bebac u otvorenom pismu Lončaru. Dodaje se da nestašicu petovalentnih vakcina sada koriste farmaceuti, „naplaćujući roditeljima po duplo višim cenama ono malo cepiva što je ostalo“. K. Ž.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.