Izabran novi Sinod i imenovane nove vladike SPC

Izvor: RTS, 24.Maj.2017, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izabran novi Sinod i imenovane nove vladike SPC

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) danas je završio zasedanje izborom novog Sinoda i imenovanjem vladika na upražnjena eparhijska mesta.
U novi Sinod – "crkvenu vladu", izabrane su vladike Milutin iz Valjeva, Justin žički, Fotije i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Sabor je doneo odluku da i zvorničko-tuzlanski episkop Hrizostom od danas bude mitropolit dabrobosanski.
Episkop >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Fotije će iz Dalmatinske episkopije preći u Tuzlansku, umesto Hrizostoma.
Vladika Atanasije Rakita će preći iz Bihaćko-petrovačke i preuzeti Mileševsku eparhiju koja je bila upražnjena, kao i Niška eparhija posle izbora patrijarha, koju će sada preuzeti vikarni episkop Arsenije.
Episkop Antonije sa dosadašnje dužnosti starešine Podvorja SPC u Moskvi preuzeće i dužnost patrijarškog vikarnog episkopa.
Do promena je došlo i u evropskim eparhijama pa će Sergije iz Nemačke preći u Bihaćko-petrovačku eparhiju, a vladika Andrej će pored Austrijske eparhije biti i administrator svoje dosadašnje eparhije.
Izvori novinske agencije Beta u SPC tvrde da u poslednjih deset godina nije bilo mirnijeg sabora od danas završenog. Oni navode i da je to bio najkraći sabor jer je završen posle devet dana zasedanja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Završeno zasedanje SPC, izabran novi Sinod

Izvor: BKTV News, 24.Maj.2017

Sabor Srpske pravoslavne crkve danas je završio zasedanje izborom novog Sinoda i imenovanjem vladika na upražnjena eparhijska mesta.U novi Sinod - "crkvenu vladu", izabrane su vladike Milutin iz Valjeva, Justin Žički, Fotije i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije...U novi Sinod - "crkvenu...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.