Iz zdravstva otišlo 4.000 radnika

Izvor: Akter, 27.Maj.2015, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz zdravstva otišlo 4.000 radnika

U okviru procesa racionalizacije, do sada je prirodnim odlivom iz zdravstva otišlo oko 4.000 zdravstvenih radnika, dok je primljeno 1.600 novih, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije Berislav Vekić

Od ukupnog broja primljenih, 600 su lekari, a 1.000 su medicinske sestre i tehničari, precizirao je Vekić na otvaranju skupa "Zdravstvo i farmacija" koji je organizovao "Nedeljnik" u beogradskom hotelu Metropol.

"U proteklih godinu dana imali smo >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << kontrolisano zapošljavanje. I nismo primili nijednog nemedicinskog radnika", rekao je Vekić, navodeći da je ranijih godina postojala nesrazmera između okruga i zapošljavanje po "partijskom sistemu".

On je naveo primer jednog zdravstenog centra u Srbiji u kom radi 45 vozača, kao da je "špediterska firma".

Prema Vekićevim rečima, zdravstvo u Srbiji je odlično, ako se uzmu u obzir izdvajanja za tu oblast i usluga koje se pružaju pacijentima.

Kako je istakao, izdvajanja za zdravstvo od 250 evra po glavi stanovnika su jako mala, a stanje koje je aktuelno Ministarstvo na čelu sa Zlatiborom Lončarom zateklo u zdravstvu, nije bilo nimalo lepo.

"Unaprediti sistem sa starim kadrom, starom opremom i bez umreženog zdravstvenog sistema nije jednostavno", istakao je Vekić i dodao da su neadekvatno podmlađivanje i odliv mozgova doveli do 15 deficitarnih specijalizacija.

On je izrazio očekivanje da će novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti biti donet do kraja ove godine i time sistemski biti rešeni problemi u zdravstvu.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Prirodnim odlivom iz zdravstva otišlo 4.000 radnika

Izvor: RTS, 27.Maj.2015

U okviru procesa racionalizacije, do sada je prirodnim odlivom iz zdravstva otišlo oko 4.000 zdravstvenih radnika, dok je primljeno 1.600 novih, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije Berislav Vekić. Centar za gama nož trebalo bi da počne da radi na jesen, najavio je Vekić. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.