Istraživanje pokazalo: LGBT populacija se i dalje oseća nebezbedno u Srbiji

Izvor: Blic, 28.Dec.2016, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanje pokazalo: LGBT populacija se i dalje oseća nebezbedno u Srbiji

LGBT osobe u Srbiji i dalje se osećaju izrazito nebezbedno, nemaju poverenja u rad policije i ne poznaju delovanje Vojske Srbije, navodi se u danas predstavljenom istraživanju o uticaju reforme sektora bezbednosti na LGBT populaciju.

U istraživanju, koje je sproveo Centar za istraživanje javnih politika, ističe se da, u odnosu na ranije rezultate, za tu populaciju LGBT identitet više nije primarni, već dodatni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izvor nebezbednosti, jer percepciraju povišeno nasilje prema svima i nedelovanje institucija sistema.

Njihov osećaj nebezbednosti proizilazi iz uverenja da državne institucije postupaju arbitrarno, a ne u skladu sa zakonom i tolerišu visok stepen nasilja u društvu, jedan je od ključnih rezultata istraživanja.

- Za razliku od 2011. godine, kada je Centar predstavio svoje prvo istraživanje na ovu temu, LGBT identitet danas nije primarni, već dodatni izvor nebezbednosti. Razlog za to je upravo percepcija povišenog nasilja prema svim građanima i građankama i nedelovanje institucija sistema - rekla je član projektnog tima Jelena Radoman.

Istraživanje je imalo za cilj da utvrdi da li je došlo do promena u politikama institucija sektora bezbednosti prema LGBT zajednici kao osetljivoj grupi u poslednjih pet godina, saopštio je Centar.

Stepen poštovanja prava lezbejki, gej, biseksualnih i trans osoba predstavlja lakmus test za društvo u celini - ukoliko se ona ne poštuju, onda su i prava ostalih osetljivih grupa ugrožena, ističe Centar.

Kao i u prethodnom istraživanju, delovanje policije je ocenjeno kao veoma politizovano i uslovljeno direktnim instrukcijama dobijenim od ključnih donosilaca odluka.

Uprkos postojanju nepoverenja u rad policije, više od polovine učesnika ovogodišnjeg istraživanja bi prijavilo nasilje kako bi izvršili pritisak na policiju i tužilaštvo da sankcionišu nasilje, što 2011. nije bio slučaj.

Takođe, LGBT osobe ne žele i ne smatraju poželjnim bilo koje oblike paralelnih mreža unutar sektora bezbednosti. Oni očekuju da njihova bezbednost, kao i bezbednost svih građana i građanki, bude utemeljena na profesionalnom i nediskriminatornom radu institucija.

Što se tiče Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, rezultati reformi koje ove institucije sprovode nepoznati su velikoj većini učesnika istraživanja. Negativne asocijacije na učešće u ratovima u bivšoj Jugoslaviji dodatno pojačavaju nepoverenje i negativan odnos prema vojsci danas.

- Nosioci izvršne vlasti morali bi da pošalju jasne poruke da je nasilje neprihvatljivo i kažnjivo i na taj način doprinesu većoj toleranciji prema LGBT osobama u društvu - izjavila je istraživačica Jelena Radoman.

Centar za istraživanje javnih politika je sproveo istraživanje "Kako reforma sektora bezbednosti utiče na ljudsku bezbednost u Srbiji? Ponovna procena uticaja reforme sektora bezbednosti na LGBT populaciju", tokom 2016. godine.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Srpska LGBT zajednica se oseća nebezbedno, visok stepen tolerancije prema nasilju u društvu

Izvor: VOA, 29.Dec.2016, 12:13

LGBT osobe u Srbiji i dalje se osećaju izrazito nebezbedno, nemaju poverenja u rad policije i ne poznaju delovanje Vojske Srbije, pokazuje  istraživanje o uticaju reforme sektora bezbednosti na LGBT populaciju, koju je sproveo Centar za istraživanje javnih politika. Centar je sproveo istraživanje...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.