Intervencije uskoro i kod privatnika

Izvor: Blic, 18.Avg.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Intervencije uskoro i kod privatnika

Vantelesna oplodnja u Srbiji o trošku Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO) uskoro će se obavljati, osim u tri državne institucije, i u šest privatnih specijalističkih ginekoloških bolnica, tako da će se izaći u susret još većem broju bračnih parova nego što je to bilo prošle godine, potvrdila je „Blicu" Svetlana Vukajlović, direktorka RZZO.

- Na tender koji smo raspisali javilo se šest privatnih ordinacija koje ispunjavaju uslove za obavljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vantelesne oplodnje i sa kojima će RZZO potpisati ugovor. Međutim, čitava procedura još nije završena. Čeka se da se potvrdi tačan kapacitet vantelesnih oplodnji na godišnjem nivou, nakon čega će biti potpisan ugovor sa privatnim bolnicama i one će moći da počnu sa radom - kaže Svetlana Vukajlović, direktorka RZZO.

Prošle godine u Srbiji je obavljeno 699 vantelesnih oplodnji od 1.000 odobrenih. Zbog postojećih kapaciteta GAK „Narodni front", GAK u Višegradskoj i GAK u Novom Sadu, nisu mogli da omoguće uslugu većem broju pacijenata, tako da je RZZO odlučio da u program uključi i privatne bolnice kako bi što više parova uspelo na vreme da iskoristi pravo i da na taj način dobije potomstvo.

RZZO je raspisao tender u aprilu na koji se javilo šest privatnih bolnica i to pet iz Beograda i jedna iz Novog Sada. Svih šest je ispunilo kadrovske i tehničke uslove, a jedan od njih je bio da su do sada uspešno obavljale najmanje 25 odsto oplodnji godišnje. Slobodan Radulović iz Specijalne ginekološke bolnice u Gospodar Jovanovoj u Beogradu, koja je ispunila uslove tendera, kaže za „Blic" da očekuje da posao krene na jesen.

- Kada se završi potpisivanje ugovora, počeće se i sa radom. Verujem da će to biti na jesen. Naša bolnica ima tim od 15 ljudi i kapacitete koji su zahtevani na tenderu. Obavljamo osam metoda vantelesne oplodnje, a među njima su i one tri koje plaća RZZO, tako da neće biti problema da ispunimo kapacitet - kaže dr Radulović.

Bolnice su prihvatile cenu RZZO za tri metode vantelesne oplodnje od kojih svaka košta oko 280.000 dinara i u koju su uvršćene sve pripremne analize, kao i sama oplodnja. Parovi neće plaćati ništa iz svog džepa, već će privatne bolnice fakturisati sve troškove RZZO.

Od kraja 2006. RZZO finansira vantelesnu oplodnju za 1.000 bračnih parova godišnje prema kriterijumima Republičke stručne komisije za tu oblast.

Kriterijumi za prijave

Za ulazak u program mogu konkurisati bračni parovi mlađi od 38 godina koji nemaju dece. Pravo učešća u imaju parovi u kojima žene nisu rađale ili nemaju žive dece, a čija neplodnost nije organskog porekla i muškarci sa slabom plodnošću. Oni imaju prava na jedan pokušaj vantelesne oplodnje o trošku RZZO. Odluku o uključivanju u program donose stručne komisije institucija koje obavljaju oplodnju. Procenjuje se da u Srbiji ima od 70.000 do 100.000 žena koje imaju potrebu za veštačkom oplodnjom. Prema nekim istraživanjima, svaki šesti bračni par u Srbiji (oko 200.000) ima problema sa plodnošću, a svaka deseta žena izašla je iz perioda plodnosti, a da nije rađala decu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.