Informacije o završnom ispitu na sajtu Ministarstva

Izvor: Blic, 21.Apr.2015, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Informacije o završnom ispitu na sajtu Ministarstva

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je na svojoj internet stranici www.mpn.gov.rs kreiralo poseban odeljak u kome se mogu pronaći sve informacije u vezi sa realizacijom završnog ispita u školskoj 2014/2015. godini.

Takođe, moći će da upute pitanja, sugestije ili komentare na i mejl: zavrsni@mpn.gov.rs.

Informacije svi zainteresovani mogu naći na linku:www.mpn.gov.rs/component/content/article/176-aktuelno/1858-probni-zavrsni-ispit.

Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prosvete u cilju pripreme učenika osmog razreda, nastavnika i škola za završni ispit i ove godine organizuje probni završni ispit.

Probni završni ispit za školsku 2014/2015. godinu, prema Kalendaru aktivnosti, koji je usvojila Komisija za sprovođenje završnog ispita za školsku 2014/2015. godinu i prijemnog ispita i upisa učenika u srednju školu za školsku 2015/2016. godinu, organizovaće se 24. i 25. aprila 2015. godine.

U svim osnovnim školama na teritoriji Republike Srbije učenici osmog razreda, će 24.04.2015. godine, u 12 časova, u okviru probnog završnog ispita, polagati test iz matematike, dok će 25. 04. 2015. godine, u 9 časova, polagati test iz srpskog/maternjeg jezika, a u 11:30 časova kombinovani test (biologija, geografija, istorija, fizika i hemija).

Osmi razred u školskoj 2014/2015 godini pohadja 69.303 učenika i svi oni treba da pristupe kako polaganju završnog ispita koji će biti organizovan u junu, tako i polaganju probnog završnog ispita, podseća resorno ministarstvo.

Osim simulacije završnog ispita, cilj organizovanja probnog završnog ispita je taj da se nekoliko nedelja pred završni ispit vidi koliko su učenici u ovom trenutku spremni za završni ispit i na čemu treba raditi u narednom periodu.

Završnim ispitom procenjuje se koliko je učenik tokom osmogodišnjeg školovanja ovladao znanjima i umenjima iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i prirodnih i društvenih nauka (biologija, geografija, istorija, fizika i hemija).

Učenici će, ukoliko to žele, u petak 24. aprila nakon testa iz matematike anonimno popunjavati kratak upitnik za potrebe redovnih istraživanja koje Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja sprovodi na uzorcima u skladu sa zakonskim nadležnostima. Istraživanja se odnose na razvoj testova, nivoe ostvarenosti obrazovnih standarda, kao i pojedine uslove u kojima se učenička postignuća ostvaruju.

Proces uvodjenja završnog ispita započeo je juna 2011. godine kada je osmi razred završila prva generacija učenika koja je obrazovana po novom nastavnom planu i programu i postepeno se proširivao do školske 2013/2014. godine kada je realizovan u punom obimu, odnosno učenici su polagali tri testa i to test iz: srpskog/maternjeg jezika, matematike i kombinovani test.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U petak i subotu proba male mature

Izvor: Politika, 21.Apr.2015

Na probnu maturu moraju da izađu svi učenici osmog razreda, a njih je, prema podacima prosvetnih vlasti 69.303..Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je na svojoj Internet stranici www.mpn.gov.rs kreiralo poseban odeljak na kojoj će zainteresovani osmaci i nastavnici moći da pronađu...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.