Ima li opravdanja da se organizuju konferencije za probrane medije?

Izvor: RTS, 24.Avg.2016, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ima li opravdanja da se organizuju konferencije za "probrane medije"?

Konferencija za medije - ali samo odabrane i pozvane. Neobičnu najavu za događaj koji organizuje poslao je Centar za evroatlantske studije. Uz najavu priložio je i spisak medija koji nisu pozvani, a kako kažu, to je njihovo pravo.
Konferencija za odabrane. Ono što Centar za evroatlantske studije bude saopštavao javnosti - o projektima, pretnjama i novim članovima, neće iz prve ruke pratiti novinari >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nekoliko televizija, portala i listova među kojima nisu samo tabloidi.

Organizatori kažu da na svoju konferenciju mogu da zovu koga hoće i ne smatraju da time uskraćuju pravo svim novinarima da postave pitanje.
"Imam pravo da apsolutno ne obraćam pažnju na svakog aktera javnog života, ja time ne zabranjujem mogućnost da ga postavi negde drugo, niti ću da sudski goniti zato što ga je postavio, dakle pervertirate sam koncept slobode izražavanja", napominje direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić.
Jelena Milić i sama proglašavana nepodobnom na spisku srbomrzaca, sopstveni spisak smatra legitimnim.
"Ja ovim potezom nikog nisam pozvala na nasilje, nikog nisam targetirala kao metu i dala priliku ostatku javnosti da se prema nekome nasilno odnosi kao što su ovi spiskovi", kaže Milićeva.
U NUNS-u ističu da spiskovi nepoželjnih medija načelno nisu dobri, ali da se u srpskoj praksi pokazalo i drugačije, jer su pojedini vlasnici medija ometali konferencije za novinare.
"Ovo pravilo da se moraju pozvati svi i da svakome pitanje mora biti onemogućeno, važi u normalnim medijskim okolnostima, ali meni se čini da je kod nas situacija postala prilično nenormalna", ističe Dragan Janjić iz NUNS-a.
Spisak nepoželjnih gostiju je legitiman kada je organizator skupa nevladina organizacija, kažu u UNS-u. Ali, predsednica tog udruženja ističe da je važna i poruka koja se time šalje - što rade i neki političari.
"Ovi nisu mediji, nisu novinari i to je jedan arogantan stav. Evo Donald Tramp pravi iste spiskove kao gospođa Milić, on kaže: 'kod mene ne mogu da dođu Vašington Post i Njujork Tajms, zamerili su mi se, ja smatram da oni nisu objektivni'", kaže predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović.
Mesto i vreme konferencije poznato je onima koji su na nju pozvani.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.