Igra tehnokrate i političara

Izvor: Danas, 06.Mar.2015, 01:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Igra tehnokrate i političara

Međunarodni monetarni fond nas ni na šta nije primorao. Sve mere smo sami doneli. Kim Deheng je naš prijatelj i mnogo je učinio za našu zemlju.

Tim rečima premijer Srbije Aleksandar Vučić obratio se novinarima okupljenim na Kopaonik biznis forumu, sa namerom da pokaže da Srbija nikoga ne sluša, već sama vodi ekonomsku politiku, bez obzira na sporazum sa MMF-om. Rekao je i da će Vlada tek odlučivati o tome da li da poveća cenu struje ili ne, nakon čega će razgovore >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << o tome povesti i sa Fondom, jer, kako je objasnio, bolji fiskalni rezultati daju osnova da se razmišlja o tome da struja ipak ne poskupi.

"Ne kažem da nas memorandum sa MMF-om ne obavezuje, nego da ćemo razgovarati o tome (o ceni struje)", rekao je Vučić.

Samo dan kasnije, pomenuti Kim Deheng, stalni predstavnik MMF-a u Srbiji, hladnokrvno je demantovao premijera i ne ostavljajući ni najmanju sumnju, mirno objasnio da će struja poskupeti za 15 odsto, da će čak možda poskupeti još jednom i sledeće godine, da Vlada mora novac dobijen boljim prihodima i manjim rashodima, iskoristi da vrati dugove i da taj novac ne može biti osnov da se odustane od poskupljenja. I na kraju, da to sve transparentno piše u javno objavljenom memorandumu, jer se Vlada Srbije baš tako dogovorila sa Fondom.

Kim je imao dovoljno takta da kaže kako nije video premijerovu izjavu o struji pa ne može da je komentariše, iako je bilo sasvim jasno da je obavešten o svemu.

Očito je da je i premijer svestan da će struja poskupeti i da on tu više ne može ništa da promeni, jer je sam na to pristao. A za MMF, ugovor je ugovor.

On je, moguće, poželeo da poskupljenje struje prikaže kao sopstvenu odluku, a ne kao diktat Fonda, te da narodu pokaže da se do samog kraja borio protiv toga. Međutim, postigao je suprotni efekat, poljuljavši veru u ekonomski suverenitet Srbije. Da će se stvari ovako završiti moglo se očekivati. Kim Deheng je prototip tehnokrate, koji mišljenje zasniva na matematičkoj računici, a ne na politici. Zato i nije imao problem da jasno kaže šta piše u dokumentu, koji, uostalom, svako može da pročita na sajtu MMF-a.

Kim Deheng je rođen u Južnoj Koreji, a diplomirao i doktorirao na Univerzitetu u Mičigenu. Srbija mu je prva zemlja u kojoj je stalni predstavnik Fonda, a pre toga je radio u Evropskom odeljenju MMF-a, gde se bavio Rusijom. Među novinarima poznat po tome što retko daje izjave. Tečno govori engleski.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.