Izvor: Blic, 28.Sep.2016, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZVRŠITELJ NE VODI RAČUNA O ZASTARI Zakonska pravila i procedure za prinudnu naplatu

Izvršitelji moraju po zakonu da postupaju po predlozima poverilaca i u slučaju kada su potraživanja zastarela, kaže za "Blic" zamenica predsednika Komore izvršitelja Svetlana Manić.

Veoma čest problem, na koji „Blicu“ ukazuju brojni građani i advokati, jeste slučaj da izvršitelji donose rešenja o plenidbi dela plate na osnovu zastarelih potraživanja, na primer, „Infostana“ i „Parking servisa“, koja inače zastarevaju za godinu dana. Manićeva ističe da izvršitelji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prilikom donošenja rešenja o izvršenju za neplaćene komunalne usluge nisu zakonom ovlašćeni da cene da li je potraživanje zastarelo, već o tome može samo da odluči sud po prigovoru dužnika:

- Mi smo u obavezi da donesemo rešenje gde su za to ispunjeni uslovi. Zastarelo potraživanje nije razlog da izvršitelj ne donese rešenje o izvršenju. Takvih rešenja je veoma malo u ukupnom broju.

Ona napominje da su troškovi javnih izvršitelja regulisani pravilnikom.

- Građani imaju pravo da se, u slučaju kada smatraju da su troškovi previsoko određeni ili da je izvršitelj učinio neku drugu nezakonitost, obrate Komori izvršitelja ili Ministarstvu pravde. Mi moramo da poštujemo zakonske odredbe - napominje Manićeva.

Inače, građani imaju pravo da u kratkom zakonskom roku od pet radnih dana od dobijanja odluke izvršitelja podnesu prigovor na zastarelost. Posle isteka tog roka rešenje se stavlja na oglasnu tablu suda. Posle osam dana smatra se da su građani obavešteni i izvršitelj pokreće prinudno izvršenje. U slučaju da ne iskoriste ovaj rok jer se dešava da su na putu, u bolnici, imaju pravo da pokrenu postupak pred sudom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.