Izvor: Blic, 23.Okt.2016, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

INOVACIJE NA VMA Slabom strujom protiv depresije

Pre više od dvadeset godina, prvi put u svetu primenjena je metoda stimulacije mozga magnetnim poljem u svrhe oporavka oštećenih funkcija.

Nešto kasnije, u te svrhe primenjena je jednosmerna struja, a rodonačelnik te metode, nemački profesor Mihael Niče bio je gost na VMA, gde obe metode godinama primenjuje prof. dr Tihomir Ilić, neurolog i prodekan Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije.

Metode spadaju u takozvanu neinvazivnu stimulaciju mozga, a svoju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << primenu su našle kod raznih neuroloških oboljenja, ali i psihijatrijskih poremećaja - počevši od depresije pa do oporavka narušene motorike ili funkcije govora nakon šloga i povreda glave, kod Parkinsonove bolesti, migrene i bolnih stanja različitog porekla, a postoje nagoveštaji da pozitivno deluju i na kognitivne sposobnosti zdravih ljudi.

Metoda rTMS se, do danas, pokazala kao posebno efikasna u tretiranju depresivnih poremećaja koji ne odgovaraju na lekove i, kao takva, u Americi je odobrena kao standardni vid lečenja. Metoda transkranijalne primene jednosmerne struje (tDCS) slična je prethodnoj po efektima, samo što se, umesto magnetnog polja, koristi struja niske amperaže. Profesor Ilić razvejava sumnju da se radi o nekoj vrsti elektrošokova.

- Koristi se struja jačine jednog miliampera i radi se kod ljudi u budnom stanju. Potpuno je bezbolna i bezbedna. Intenzitet stimulacija se kod ove metode i elektrošokova razlikuje kao nebo i zemlja. Kompjuterskim rečnikom kazano, elektrošokovi rade reset mozga, pokreću njegovu maksimalnu aktivnost, dok ova metoda samo blago modulira postojeće aktivnosti mozga, održavajući efekte kroz duži vremenski period. Tehnika je načelno poznata odavno, ali ju je tek od 2000. godine profesor Niče postavio na autentičnu naučnu osnovu i odredio meru njene bezbedne primene - kaže prof Ilić, koji rukovodi Laboratorijom za neinvazivnu stimulaciju mozga na VMA, gde se metoda magnetne stimulacije primenjuje od 1997. godine, a transkranijalna primena jednosmerne struje od pre devet godina.

Profesor Niče navodi kako je osnova njegovih poseta VMA upravo visok nivo naučne saradnje, za koji smatra da ni po čemu ne zaostaje od istraživanja koja se sprovode u Nemačkoj, a jedinstven je, kako za ovaj region, tako i za šire područje, izvan zemalja zapadne Evrope.

- Granice saznanja se u ozbiljnoj nauci, pa tako i ovde, pomeraju veoma sporo i tek nakon dugotrajnih eksperimenata. Ono što je bitno, obe navedene metode se primenjuju širom sveta, uz veoma retke neželjene efekte. Međutim, istine radi, treba reći da je ovo još uvek terapija u razvoju koja ima veliki potencijal, ali pred nama je još mnogo toga da uradimo - kaže prof. dr Niče, direktor naučnog programa neuronauke u Lajbnic istraživačkom centru u Dortmundu.

Nemačka iskustva dr Ilića

Ova istraživanja se sprovode od sredine 90-ih godina na VMA, na osnovu čega je i nastala laboratorija kojom rukovodi profesor Ilić, neurolog, naučnik i predsednik Udruženja za kliničku neurofiziologiju Srbije. Značajan deo istraživanja započeo je i sproveo u nekoliko vodećih nemačkih univerzitetskih centara - u Frankfurtu, Kilu, Vircburgu i Dortmundu, gde je uspostavio saradnju i s profesorom Ničeom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.