Hočevar: Vatikan želi da razvija dobre odnose sa Srbijom

Izvor: Blic, 24.Okt.2014, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hočevar: Vatikan želi da razvija dobre odnose sa Srbijom

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar rekao je danas da Katolička crkva "ne želi" da pretekne Srbiju u insistiranju na postizanju novog sporazuma sa Vatikanom.

- Srbija je prošla kroz brojne izazove tokom devedestih godina prošlog i početkom ovog veka. Zato Katolička crkva želi postepenim putem da razvija odnose sa Beogradom - rekao je Hočevar u sedištu Nadbiskupije u Beogradu.

U Nadbiskupiji je obeleženo 100 godina od potpisivanja Konkordata Vatikana sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kraljevinom Srbijom i 90 godina od ponovnog uspostavljanja Nadbiskupije.

Prema rečima nadbiskupa, Sveta stolica zbog promenjenih društvenih okolnosti, više ne sklapa konkordate sa drugim državama.

- Danas Katolička crkva, uvažavajući građansku dimenziju svake države, sklapa ugovore, a ne konkordate. Katolička crkva na ovim prostorima je istorijska činjenica, koju ne može da dovede u pitanje promena društvenih okolnosti - kazao je Hočevar.

On je najavio da će godišnjica potpisivanja Konkordata i obnavljanja Beogradske nadbiskupije biti obeležena u nedelju, 26. oktobra, centralnom svečanošću u katedralnoj crkvi Uznesenja Device Marije na Neimaru koju će predvoditi sarajevski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Hočevar je na konferenciji za novinare u sedištu Nadbiskupije predstavio i knjige Zorana Jovanovića "Istorija župe Uznesenja Blažene Device Marije od francuske crkve do katedralne župe" i "Beogradska nadbiskupija i njeno okruženje u vremenu i prostoru", posvećene sagledavanju tradicije Katoličke crkve i doprinosu njenih vernika razvoju Beograda i Srbije.

Konkordatom koji su kralj Srbije Petar Prvi Karađorđević i papa Pije Deseti potpisali u Rimu 1914. godine, regulisan je položaj katolika u Srbiji i uspostavljena je Beogradska nadbiskupija koja je zvanično otvorena 1924. godine.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Vatikan želi dobre odnose sa Srbijom"

Izvor: Vesti-online.com, 24.Okt.2014

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar rekao je u petak da Katolička crkva "ne želi" da pretekne Srbiju u insistiranju na postizanju novog sporazuma sa Vatikanom. ..Katolička crkva u Srbiji je istorijska činjenica: Stansilav Hočevar.. .."Srbija je prošla kroz brojne izazove tokom devedestih godina...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.