Helsinški odbor: Bolnice liče na azile

Izvor: RTS, 24.Apr.2014, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Helsinški odbor: Bolnice liče na azile

U psihijatrijskim ustanovama u Srbiji lečenje nije ni blizu savremenom, a nije retkost da su pacijenti predozirani, pod jakom terapijom, zbog čega ne mogu ni da funkcionišu, tvrde predstavnici Helsinškog odbora za ljudska prava.

"Ustanove više liče na azile nego na bolnice", rekla je novinarima predstavnica Odbora Ljiljana Palibrk predstavljajući istraživanje sprovedeno u pet psihijatrijskih bolnica u Srbiji.

Palibrk je istakla da je u Klinici "Laza Lazarević" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Beogradu, koja je najboljem stanju u odnosu na bolnice u Kovinu, Vršcu, Novom Kneževcu, Gornjoj Toponici, atmosfera hladna, što nije terapeutski i ne predstavlja dobar tretman za pacijenta.

Ocenila je da je neophodno izvršiti reformu celokupnog načina lečenja psihijatrijskih bolesnika, promeniti pristup u lečenju pacijenata - napraviti individualni plan.

Prema njenim rečima, danas je u Srbiji akcenat stavljen na farmakološko lečenje umesto na izmeštanje pacijenata u centre za mentalno zdravlje.

Uočeno je, kako je navela Palibrk, da se pacijenti leče na zastareo način, da se neopravdano primenjuju mere fizičkog sputavanja, da postoji više primera kršenja ljudskih prava pa čak i zlostavljanja.

Prema njenim rečima, više od 30 odsto pacijenata u bolnicama boravi jako dugo, a 50 odsto njih je tu iz socijanih a ne medicinskih razloga.

U Toponici se leči više od 750 pacijenata, u Vršcu više od 800, u Kovinu 700, u Lazi Lazareviću zajedno sa Padinskom skelom oko 500.

"U nekim bolinicama pacijentima ne dozvoljavaju da budu obučeni preko dana u svoju odeću već nose bolničke pidžame, što ni najmanje ne doprinosi ozdravljenju", rekla je Palibrk.

"Nailazili smo na zaključane sobe kako pacijenti preko dana ne bi spavali", napomenula je Palibrk i dodala da je ta mera beskorisna jer "niko i ništa ne animira pacijente, pa oni leže po hodnicima ili klupama".

Palibrk je navela da ohrabruje to što mladi kadrovi prepoznaju druge metode u lečenju pacijenata, i što su bolnice u odnosu na ranije istraživanje uložile sredstva u obnovu prostorija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.