HISPA – prva srpska aplikacija namenjena edukaciji o kardiovaskularnim bolestima

Izvor: NovaEnergija.net, 24.Okt.2016, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HISPA – prva srpska aplikacija namenjena edukaciji o kardiovaskularnim bolestima

HISPA, prva mobilna aplikacija na srpskom jeziku namenjena edukaciji o kardiovaskularnim bolestima i njihovoj prevenciji, predstavljena je na Međunarodnom kongresu kardiologa u Beogradu. Aplikaciju su, uz podršku Telenor fondacije, razvili stručnjaci iz udruženja HISPA, koje broji 1200 lekara i medicinskog osoblja iz cele Srbije.
Svaki drugi stanovnik Srbije umre od srčanog ili moždanog udara, a naša zemlja nalazi se u samom svetskom vrhu po broju pacijenata sa srčanim >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << problemima. Zbog stresa, užurbanog načina života i nepravilne ishrane, sve više mladih ljudi ima problema s hipertenzijom, tj. povišenim krvnim pritiskom, koji je jedan od glavnih preduslova za nastanak svih kardiovaskularnih oboljenja.
Najsigurniji način za lečenje kardiovaskularnih bolesti jeste prevencija. Svaki čovek ima različit kardiovaskularni rizik koji prvenstveno zavisi od genetike, ali i drugih faktora. Aplikacija koju smo razvili omogućava da se, pomoću pametnog telefona, izračuna individualni kardiovaskularni rizik i na jednostavan način pronađu saveti kako da se opasnost od srčanog ili moždanog udara svede na minimum. Nadajmo se da će nam ova aplikacija pomoći da promenimo statistiku, koja nam trenutno nije naklonjena – kaže prof. dr Nebojša Tasić, načelnik centra za hipertenziju IKVB Dedinje i predsednik HISPA udruženja kardiologa.
Aplikacija je besplatna i dostupna za Android i za iOS operativne sisteme. Postoji verzija na srpskom i engleskom jeziku, kao i ona namenjena doktorima ili pacijentima. Ona pruža korisna saznanja o prevenciji kardiovaskularnih oboljenja, mogućnost unošenja individualnih rezultata, kalkulator rizika i informacije o tome kom centru pacijent može da se obrati. Funkcionalnosti mobilne aplikacije posebno su prilagođene starijim osobama koje mogu jednostavno da koriste personalizovani podsetnik za terapiju, kao i podsetnik za zakazane posete lekaru.
Nova digitalna rešenja omogućavaju nam da ekspertizu iskoristimo kako bismo pomogli prevazilaženje različitih društvenih izazova. Podrškom razvoju HISPA aplikacije želimo da doprinesemo edukaciji tržišta o kardiovaskularnim rizicima, podstaknemo prevenciju i iskoristimo prednosti mobilnih tehnologija i digitalnih rešenja za lakši život pacijenata – kaže Marija Vujanić, direktorka Komunikacija i spoljnih poslova Telenora Srbije.
Udruženje HISPA predstavlja mrežu stručno visokoosposobljenih i savremeno opremljenih specijalizovanih centara za dijagnostiku i lečenje ugroženih i teških kardiovaskularnih bolesnika na teritoriji Srbije. Udruženje ima 1.200 lekara i medicinskih tehničara i oslanja se na veliki broj zdravstvenih ustanova. HISPA teži da se, putem aktivne saradnju lekara različitih specijalnosti, pacijent najkvalitetnije leči u domicilnoj zdravstvenoj ustanovi. U Srbiji je trenutno aktivno 37 HISPA centara.
Izvor: novosti.rs

Nastavak na NovaEnergija.net...






Povezane vesti

HISPA – aplikacija na srpskom namenjena edukaciji o srčanim oboljenjima

Izvor: Lepota i zdravlje, 24.Okt.2016

HISPA, prva mobilna aplikacija na srpskom jeziku namenjena edukaciji o kardiovaskularnim bolestma i njihovoj prevenciji, predstavljena je na Međunarodnom kongresukardiologa u Beogradu. Aplikaciju su, uz podršku Telenor fondacije, razvili stručnjaci iz udruženja HIPSA, koje broji 1200 lekara i medicinskog...

Nastavak na Lepota i zdravlje...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.