Građanin sveta

Izvor: Danas, 09.Okt.2015, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građanin sveta

Podugačkom spisku onoga što je napisao, a tu oblast pre svega krasi stručna literatura u oblasti međunarodnog prava, akademik Tibor Varadi pridružiće novu knjigu priča. Za poznavaoce nikakvo iznenađenje, jer profesor Varadi piše godinama, o čemu svedoči i podatak da je još 1975. godine postao član Društva književnika Vojvodine.

Ovoga puta reč je o književnom pristupu najzinimljivijim slučajevima iz bogate advokatske prakse porodične kancelarije Varadi u Zrenjaninu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Knjiga sadrži dvadesetak priča koje je on napisao na osnovu arhivske građe kancelarije svoga dede Imrea i oca Jožefa, koja je osnovana u Bečkereku krajem 1893. godine i trajala je do 2014. Prvo predstavljanje knjige održano je u zrenjaninskom Narodnom muzeju, kome je akademik nedavno poklonio radnu sobu advokatske kancelarije Varadi.

Rođen je 25. maja 1939. godine u Velikom Bečkereku, današnjem Zrenjaninu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju dok je studije prava završio u Beogradu 1962. Počeo je da radi u očevoj advokatskoj kancelariji, da bi ubrzo to zamenio akademskim poslom na fakultetu u Novom Sadu. Magistrirao je u Beogradu, a potom do 1970. godine magistrirao, pa doktorirao na Harvardu. Do devedesetih zadržaće se pretežno u nauci, uz mnoštvo gostujućih predavanja u SAD. Ostaće zabeleženo i da je nepunih godinu dana bio ministar pravde u vladi Milana Panića 1993. Iste godine počinje da radi u departmanu pravnih studija univerziteta u Budimpešti, gde postaje direktor, a potom i prorektor Srednjoevropskog univerziteta.

Akademik Varadi bio je pre koju godinu predstavnik stručne javnosti učestvujući u raspravi u Ustavnom sudu Srbije o Zakonu o nadležnostima Vojvodine. Javnost je ove godine imala priliku da čuje mišljenje profesora da je MSP utvrdio da je u Srebrenici počinjen genocid, ali da se ne može pripisati Srbiji. Kada je reč o najavljenoj tužbi za genocid, naveo je da bi Kosovo trebalo da bude članica UN i Statuta MSP da bi moglo da podnese takvu tužbu, za koju bi bilo problema oko nadležnosti, a najveći oko suštine, jer je "vrlo malo verovatno da bi ta tužba mogla da bude osnovana".

Poslednjih 15 godina član je liste stalnih arbitraža u Privrednim komorama Kaira, Kuala Lumpura, Budimpešte, Sarajeva, Zagreba, Skoplja i Ljubljane. Najpoznatiji je po svojoj ulozi u međunarodnom Stalnom arbitražnom sudu u Hagu, čiji je član sa prekidom, od 1989. Od 2001. zastupnik je Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Profesor Varadi govori i piše više jezika, počev od mađarskog i srpskog, potom engleskog. nemačkog i francuskog, a koristi se i italijanskim i španskim. Objavio je 250 naučnih radova, od čega je 30 knjiga. Ovom nabrajanju trebalo bi dosta prostora, jer Varadi svojim delom, životom i duhom nadilazi nacionalni okvir, zbog čega s pravom smatra građaninom sveta. Oženjen je Verom, koja je psiholog i imaju sinove Zoltana i Tibora.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.