Gojkovićeva: Zajednička borba protiv antisemitizma

Izvor: RTS, 27.Jan.2015, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojkovićeva: Zajednička borba protiv antisemitizma

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković učestvovala je u Pragu na okruglom stolu na kojem je usvojena Praška deklaracija o borbi protiv antisemitizma i zločina iz mržnje, i poručila da svi treba da se uključe u borbu protiv antisemitizma i svih drugih oblika diskriminacije.
Maja Gojković je u Pragu, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, učestvovala na skupu kojem je prisustvovalo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 30 predsednika parlamenta, prenosi Tanjug.
"Poslali smo snažnu poruku i usvajanjem Praške deklaracije i prisustvom na ovakvom mestu da političari žele da pruže veliku poruku - da smo svi zajedno u borbi protiv antisemitizma, svih oblika diskriminacije i u borbi protiv mogućnosti da se zlo kakvo je postojalo u Drugom svetskom ratu ponovo probudi", rekla je Maja Gojković.
Navela je da su se na okruglom stolu, kojim je predsedavao predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, složili o potrebi da deklaracija predviđa da nacionalna zakonodavstva obrate pažnju na mogućnost da kroz zakone spreče pojavu antisemitizma, čijih naznaka ima svuda u svetu, naročito u Evropi.
Gojkovićeva je istakla potrebu da se kroz obrazovni sistem govori o prošlosti i o istorijskim događajima, koji su stvorili antisemitizam i nacističke i fašističke ideje Drugog svetskog rata.
Predsednica srpskog parlamenta je rekla i da je u diskusiji na okruglom stolu naglasila da su zbog fašizma, nacizma i antisemitizma stradali i Romi i Srbi i Jevreji i u Srbiji, kao i da su stradali narodi i u drugim državama sveta tog doba.
Kako je dodala, minutom ćutanja zajednički je odata pošta žrtvama Drugog svetskog rata.
Podsetila je i da je danas 70 godina obeležavanja i oslobađanja nacističkih logora poput Aušvica i Terezina.
Tim povodom, predsednica Narodne skupštine prisustvovala je komemoraciji i otkivanju spomenika žrtvama holokausta u Terezinu, kraj Praga.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Gojković: Zajednička borba protiv antisemitizma

Izvor: Blic, 27.Jan.2015

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković učestvovala je danas u Pragu na okruglom stolu na kojem je usvojena Praška deklaracija o borbi protiv antisemitizma i zločina iz mržnje, i poručila da svi treba da se uključe u borbu protiv antisemitizma i svih drugih oblika diskriminacije...Gojković...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.