Gašić: Bez tolerancije u borbi protiv korupcije

Izvor: RTS, 17.Sep.2014, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gašić: Bez tolerancije u borbi protiv korupcije

Ministar odbrane Bratislav Gašić kaže da Vlada Srbije ne odstupa od nulte tolerancije u borbi protiv korupcije. Bezbednosne institucije moraju da štite građane i njihovu rasnu, versku i drugu pripadnost, poručio ambasador SAD Majkl Kirbi.

Bratislav Gašić je, na konferenciji "Partnerstvo za integritet u sektoru bezbednosti", rekao da je borba protiv korupcije najvažniji cilj Vlade, Tanjug.

"Posvećeno radimo na stvaranju ambijenta za još veće rezultate >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u toj oblasti a jedan od najvažnijih ciljeva jeste iskorenjivanje korupcije", rekao je Gašić na konferenciji u hotelu "Zira" u Beogradu.

Ministar je naveo i da su analize iz 2012. ozbiljna opomena i dodao da je Srbija zbog negativnog uticaja korupcije samo u oblasti javnih nabavki izgubila oko 600 miliona evra.

"Zbog toga princip od koga ne odstupamo je nulta tolerancija u borbi protiv te pošasti", rekao je Gašić naglasivši da je ova vlada u tome odlučna.

Prema njegovim rečima, dokaz za to je primena zakona koji su doneti u aprilu i podaci Uprave za javne nabavke koji pokazuju da smo zahvaljujući tome uštedeli 355 miliona evra.

Gašić je naglasio da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije sprovode konkretne mere kako bi smanjile i suzbile korupciju, precizirajući da su na tom zadatku anagažovane Vojno-bezbednosna agencija, Inspektorat odbrane, Odsek za internu reviziju...

Naveo je i da Ministarstvo odbrane učestvuje i u NATO programu za izgradnju integriteta, kao i da se radi sa brojnim međunarodnim organizacijama, najavivši mogućnost proširenja saradnje.

Prema njegovim rečima, to Ministarstvo je Agenciji za borbu protiv korupcije krajem 2013. dostavilo planove integriteta čime su u potpunosti ispunjenje zakonske obaveze.

"Pratimo sve aktivnosti koje se sprovode u Srbiji, pružamo podršku ali se tu ne zaustavljamo - nastojimo da uvek idemo korak napred", rekao je Gašić.

Kirbi: Demokratiji potreban jak sektor bezbednosti

Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi rekao je da institucije u sektoru bezbednosti moraju da budu transparentne u tom radu i da štite građane bez obzira na njihovu rasnu, versku ili bilo koju drugu pripadnost.

Otvarajući konferenciju "Partnerstvo za integritet u sektoru bezbednosti", Kirbi je rekao da "čak i u bezbednosnom sektoru mora da se napravi prava mera između poverljivosti i transparentnosti".

Prema njegovim rečima, srpske vlasti su prepoznale značaj principa transparentnosti i SAD će i dalje podržavati izgradnju jakog i odgovornog sektora bezbednosti u Srbiji.

Podsetio je i na reči srpskog premijera Aleksandra Vučića koji je rekao da će elementi transparentnosti biti uključeni u Strategiju za borbu protiv korupcije.

Kirbi je rekao da u tome ključnu ulogu imaju parlament, ali i snažne organizacije civilinog društva koje mogu da daju veliki doprinos u tom cilju.

"I u SAD borba protiv korupcije u institucijama sektora bezbednosti traje neprekidno i nijedan sistem, pa ni naš nije savršen", rekao je Kirbi, podsetivši na slučaj crnog tinejdžera koga je ubio beli policajac u američkoj državi Misuri.

Američki ambasador je istakao da su bezbednosne službe od krucijalnog značaja i da treba da stvore uslove za razvoj i drugih demokratskih institucija.

"Bezbednosne strukture su osnovni građevinski blok za jedno demokratsko društvo", rekao je Kirbi, ali je upozorio da mnoge države imaju velike i skupe organizacije poput vojske, policije, obaveštajnih agencija koje koriste za represiju umesto da štite ljudska prava.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.