GLAVA U TORBI Voze preko pruge, a rampe ne rade

Izvor: Blic, 26.Jun.2016, 00:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GLAVA U TORBI Voze preko pruge, a rampe ne rade

Vozači koji u valjevskom kraju na pet mesta prelaze barsku prugu nose glavu u torbi jer pokretne rampe ponovo ne rade. Višegodišnji problem je, zbog zastarele opreme i učestalih krađa, izgleda nerešiv.

Kako fotografija pokazuje, polubranik na putnom prelazu u prigradskom naselju Gorić visoko je podignut, ali baš u tom trenutku - prugom prolazi voz! Na tom mestu pre nekoliko godina, zbog kvara rampe, poginuo je valjevski taksista Milovan Ašković. Poslednja pogibija zabeležena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je početkom godine, kada je na automobil policajca iz Valjevske Loznice naleteo voz, takođe na neobezbeđenom prelazu kod stanice Mlađevo.

- Reč je o tome da je kabl koji reguliše kompletan sistem bezbednosti, od podizanja polubranika do uključivanja svetla i zvona, pokidan. On je još 2014. godine, zbog poplave, u dužini od 800 metara morao da bude podignut iznad zemlje i zbog toga je stalno na meti kradljivaca koji ga, zbog bakra, seku. Uz to, reč je o staroj opremi koja se godinama samo krpi, bez ozbiljne rekonstrukcije, i praktično je u fronclama - objašnjava izvor "Blica" iz "Železnica".

Po njegovim rečima, to JP nekada je samo na delu barske pruge između Lajkovca i Valjeva imalo 30 angažovanih čuvara koji su kontrolisali stanje kolosečne opreme ili sprečavali krađe metala. Sada na retko kojoj stanici između dva grada ima i otpravnika vozova, a kamoli čuvara.

- Hroničan problem da na putnim prelazima ne rade rampe, svetlo ili zvono, tako je postao stanje. Jer generalne popravke bi koštale milione dinara, a uprava JP smatra da je svaki od ovih putnih prelaza bezbedan dok god postoji Andrejin krst i znak "stop". Druga je stvar što je naša saobraćajna kultura katastrofalna i što od deset vozača koji dođu do putnog prelaza, njih devet projuri kao preko plitkog potoka, umesto da se zaustave i osmotre - kaže naš sagovornik.

Na snazi lagani režim

Pošto je kvar rampe u Goriću evidentiran, na snazi je takozvani lagani režim vožnje, što podrazumeva da mašinovođa pred svakim od pet putnih prelaza na teritoriji Valjeva zaustavi kompoziciju. Kašnjenja vozova, koji i onako "jure" 30 na sat, zbog toga su svakodnevna i velika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.