Izvor: Blic, 17.Avg.2017, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Frulom od Kovina do Berlina

Devetnaestogodišnja Neda Nikolić, etnomuzikolog iz Kovina, iznenadila je i zadivila stručnjake Berlinskog instituta za džez kada je na prijemnom ispitu besprekorno odsvirala nekoliko džez kompozicija na fruli.

I sama uzbuđena jer je prvi put nastupala u pratnji kompletnog džez sastava: bubnjara, kontrabasiste i pijaniste, zainteresovala je nemačke džez stručnjake za ovaj tradicionalni srpski instrument, sa kojim su se susreli prvi put u životu.

Kako je Neda >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stigla Od Kovina do Berlina možete da vidite u istoimenom Telenorovom filmu iz serijala #mladiheroji.

Posebna veza

Sve je počelo sa plastičnom blok flautom u osnovnoj školi.

- Svi smo učili da je sviramo, a mene je navelo da svirkam i po kući. Onda sam se setila da tati tražim da izvuče svoje stare note iz kofera u podrumu. To ga je inspirisalo da obnovi ljubav prema harominici, a meni da predloži da sviram frulu. Iako nisam znala ni šta je to, probala sam. I stvorila se jedna posebna konekcija - priča Neda.

Etno-džez klasika za klavir i frulu

Neda je upisala muzičku školu, a pored frule naučila i flautu. Kasnije i tradicionalno pevanje. U srednjoj muzičkoj školi upoznala je druga Veljka Nenadića, kompozitora i pijanistu sa kojim je počela da svira etno-džez klasiku. On je, kad su bili drugi razred srednje škole, napisao kompoziciju za klavir i frulu, što niko pre toga u Srbiji nije spojio i to je njih dvoje "proslavilo".

- Učestvovali smo na Festivalu slovenske muzike u Beogradu i pobedili u našoj kategoriji, čime smo se plasirali u finale takmičenja u Moskvi. Obišli smo Rusiju, nastupali u Beču. Ja sam nastupala i u Čikagu i Švajcarskoj. Ne razmišljam o tome šta ću i gde ću biti za 5, 10 ili 15 godina, da li ću osnovati orkestar ili samo svirati u nekom ili ću putovati svirajući. Želim samo da se prepustim muzici – i da sviram - dodaje Neda.

Podelite ovu priču o Telenorovom #mladomheroju. Pogledajte kako ljubav prema jednom skoro zaboravljenom tradicionanom instrumentu stvara posebnu vezu koja oplemenjuje život i može da donese veliki uspeh. Podelite priču o Nedi kako bi njena priča inspirisala i druge mlade ljude da veruju u sebe i rade ono što vole.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.