Fanfare na početku 50. Festivala

Izvor: Danas, 11.Sep.2015, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fanfare na početku 50. Festivala

Negotin - U Negotinu je sve spremno za jubilarne 50. "Mokranjčeve dane", koji će svečano biti otvoreni danas po podne u dvorištu rodne kuće slavnog kompozitora, potvrdili su na konferenciji za novinare predsednik opštine Negotin Jovan Milovanović i v. d. direktora Doma kulture i direktorka festivala Dragana Knežević.

Jedan od najstarijih muzičkih festivala u nas, a sasvim sigurno najznačajniji u ovom delu Srbije počeće podizanjem festivalske zastave u dvorištu Mokranjčeve >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << rodne kuće i fanfarama koje će zvanično oglasiti početak 50. jubilarnog Festivala. Osim pozdravne reči predsednika negotinske opštine i predstavnika Ministarstva kulture i informisanja, na svečanosti otvaranja 50. "Mokranjčevih dana" o Mokranjcu i njegovom delu besediće dirigent Vladimir Kranjčević, dok će o samom festivalu i o njegovoj budućnosti govoriti maestro Bojan Suđić. Po tradiciji, horovi učesnici Natpevavanja i negotinski horovi u dvorištu rodne kuće slavnog srpskog kompozitora zajednički će otpevati Mokranjčevu VI rukovet.

- U okviru misije Festivala, negovanja i promovisanja horskog pevanja, pozvali smo horove iz Moskve, Soluna, Istanbula, Bukurešta, Sofije, sa onih prostora gde je Mokranjac gostovao sa prvim pevačkim društvom, da sada oni dođu u Negotin i u gradu njegovog rođenja odaju počast našem muzičkom velikanu - kazala je između ostalog Dragana Knežević, predstavljajući program 50. "Mokranjčevih dana", napominjući da na ovogodišnjem festivalu učestvuje 14 horova, pojedinačno ili u okviru drugih programa.

Sve do srede, 16. septembra, svakodnevno će se smenjivati brojni programi kojima će biti obuhvaćen i deo Mokranjčeve muzike. U ovogodišnji festivalski program uvršten je nastup deset horskih ansambala iz zemlje i sveta, zatim nastupi eminentnih domaćih solista i ansambala, koncerti Beogradske filharmonije i Hora i Simfonijskog orkestra RTS. U takmičarskom delu festivala, čuvenom Natpevavanju, učestvuju horovi iz Bukurešta, Istanbula, Moskve, Soluna, Sofije i kao domaći predstavnik "Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo".

Govoreći nedavno na konferenciji za novinare u Beogradu dr Branka Radović, selektorka festivala, istakla je da je veći broj horova iz inostranstva nego obično uvršten u nameri da se ojača takmičarski program "Natpevavanje". Obavezna kompozicija ove godine je Mokranjčeva "Druga rukovet", popularna, ali i vrlo zahtevna za izvođenje. Na 50. "Mokranjčevim danima" učestvuju dva najznačajnija orkestarska ansambla u Srbiji, Beogradska filharmonija i Simfonijski orkestar RTS, gostovaće Hor RTS, kao i ansambl Pozorišta na Terazijama sa predstavom "Grk Zorba", tu je i nastup plesne trupe "Una Saga Serbika", kao i niz značajnih koncerata i tribina kojima će biti obogaćen ovogodišnji program. Pomenimo promociju monografije "50 godina Mokranjčevih dana" autorke dr Sonje Marinković, kao i publikacije "Stevan Stojanović Mokranjac" autorke dr Radović, tribinu "Sećanja i omaži", predavanje muzikološkinje i kompozitorke dr Nadežde Mosusove na temu "Fenomen Stevan St. Mokranjac i kraj istorije muzike", a poseban događaj biće premijera "Zvezdani časovi čovečanstva" - koncertno izvođenje radio-drame "Mokranjac, čovek svoje umetnosti" autorke Maje Čolović Vasić.

- Jubilej, posebno pedeseti, daje nam veliku brigu da sprovedemo sve ono što smo planirali, a počelo je odmah nakon završetka 49. Festivala i nastavilo se tokom narednih meseci, sve intenzivnije i intenzivnije. Pored opštine Negotin i Ministarstva kulture i informisanja, koji su generalni pokrovitelji Festivala, i ove godine našem pozivu odazvao se veliki broj sponzora i donatora, pa je ukupan budžet za realizaciju ovogodišnjih muzičkih svečanosti 14,3 miliona dinara, u šta nisu uključena materijalna i nematerijalna davanja, koja bi ovaj iznos još povećala - kaže Jovan Milovanović, predsednik opštine Negotin.

U okviru pretfestivalskih dešavanja na gradskom trgu u Negotinu postavljena je izložba fotografija "Mokranjac - Zlatni album", a sinoć je na programu bio koncert hora Viva Vox.

Antrfile: Zaječarsko pozorište "Zoran Radmilović" na 50."Mokranjčevim danima" premijerno će izvesti predstavu "Mokranjac, čovek svoje umetnosti", koju je po tekstu Maje Čolović Vasić režirao Saša Latinović. Reč je o biografskom komadu koji prikazuje značajne delove iz života našeg najvećeg muzičkog stvaraoca, ukomponovanog horskim pojanjem najpoznatijih dela Stevana Stojanovića Mokranjca. Osim glumaca jedinog profesionalnog pozorišta u Timočkoj Krajini, Predraga Grbića, Selene Ristić Vitomirović, Sanje Nedeljković i Miloša Tanasković učestvuju još i hor Lavirint iz Zaječara i gudački kvartet Škole za muzičke talente Ripieno, Ćuprija. Predstava "Mokranjac, čovek svoje umetnosti" u matičnom pozorištu biće izvedena dan kasnije, u ponedeljak, 14. septembra.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.