Izvor: Danas, 17.Sep.2014, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FHP: Posvetiti pažnju postupcima za ratne zločine

Beograd - Srbija je prva zemlja u regionu od koje je u ranoj fazi procesa pregovora zatraženo da se procesuiranju ratnih zločina posveti odvojena i posebna pažnja.

 Nalaz Evropske komisije u okviru oblasti "Ratni zločini" je da "Srbija ima adekvatan proceduralni okvir da istraži, procesuira i presuđuje u predmetima ratnih zločina", ali da procesuiranje ratnih zločina ipak zahteva posebnu pažnju, a naročito otklanjanje percepcije nekažnjivosti za ratne zločine. Ovo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << između ostalog, navodi istraživačica Amnesti internešenala Sian Džons u autorskom tekstu za elektronsko izdanje biltena Pristupanje ka pravdi Fonda za humanitarno pravo.

-Do sada je u Srbiji ekshumirano skoro 900 tela kosovskih Albanaca koji su tokom rata prinudno nestali na teritoriji pod kontrolom srpskih snaga. Do 2002. godine, oko 744 tela je pronađeno u masovnoj grobnici na poligonu Ministarstva unutrašnjih poslova u Batajnici, 70 u Petrovom Selu i 84 u jezeru Perućac. Tela su predata članovima porodica ubijenih. Za preostala tela se veruje da su uništena u industrijskim pećima u Surdulici i Trepči. Oko 45 tela (opet, veruje se da je reč o Albancima ubijenim na Kosovu) je već ekshumirano u kamenolomu Rudnica u blizini Raške, dok su u avgustu otvorene istrage u još dve oblasti tog kamenoloma. Porodice nestalih na Kosovu još uvek ne znaju da li se među iskopanim telima nalaze i njihovi najbliži.

Amnesti internešenl već dugo zahteva od TRZ da istrage i krivično gonjenje odgovornih za prikrivanje zločina tretira kao prioritet... Komitet UN za ljudska prava (KLjP) pozvao je 2004. godine srpske vlasti da hitno sprovedu potrebne istrage i procesuiraju sve odgovorne pojedince. Međutim, 2011. godine taj isti komitet je u svojim zaključnim primedbama utvrdio da "nije ostvaren značajan napredak u istragama, krivičnom gonjenju i kažnjavanju odgovornih za ubistva više od 800 osoba čija su tela pronađena u masovnim grobnicama u i oko Batajnice, niti bilo kakav napredak u obezbeđivanju kompenzacije za porodice žrtava". U svom odgovoru KLjP-u iz jula 2012. godine, Vlada Srbije je potvrdila da te istrage zapravo sve vreme jesu prioritet Tužilaštva za ratne zločine, navodi se između ostalog u tekstu Sian Džons.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.