FESTIVAL SVETSKE MUZIKE Norvežani pevali na srpskom (VIDEO)

Izvor: Blic, 29.Apr.2016, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FESTIVAL SVETSKE MUZIKE Norvežani pevali na srpskom (VIDEO)

Imamo mnogo toga zajedničkog, kaže za "Blic" Arne Sanes Bjornstad, ambasador Norveške u Srbiji. Ambasador je predstavio neobičan hor iz Trondhajma koji nam je izveo i pesmu "Zakleo se bumbar".

Hor "Svartlamon hardkor" nastupio je prošlog petka i subote u Gornjem Milanovcu i Beogradu i tako najavio festival svetske muzike (Serbia world music) koji će 1. i 2. maja biti održan u Gornjem Milanovcu. Pomenute nastupe najavio je norveški ambasador u Srbiji Arne Sanes Bjornstad >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji nam je preneo svoje utiske.

- Pre svega, hvala na mogućnosti da pričam za "Blic" o ovome. Ono što sam video je da publika pozdravlja i prihvata norveške muzičare raširenih ruku i sa dosta entuzijazma. A posebno kada koncert malo iznenadi posebnošću, kao ovaj naš hor, i izađe iz okvira očekivanog zbog specifičnog oblika izražavanja. Koncertna publika pokazuje srpsku toplinu i gostoprimstvo, ali je istovremeno zahtevna - ističe ambasador Bjornstad.

Pomenuti hor je nastao iz protesta prema gradskim vlastima u Trondhajmu koji su želeli da sruše deo grada u kome većina od oko 50 članova živi. Hor čine muškarci (najmlađi ima 20, a najstariji 60 godina) i različitih su zanimanja, od radnika u fabrici, preko zubara, nastavnika, IT stručnjaka, do advokata. Ali svi su, kažu, zakleti pankeri i rokeri.

- Pesmu "Zakleo se bumbar" i "Za Beograd" naučio nas je Jovan Pavlović, sa kojim smo izveli par numera. Ovo je prevazišlo sva naša očekivanja od gostoprimstva do prijema publike. Fantastičan koncert, predivni ljudi i odlicna organizacija. Mi smo uživali. Rado ćemo se opet vratiti - kaže Truls Lorencen iz "Svartlamon hardkora".

Na Festivalu svetske muzike u Gornjem Milanovcu ove godine nastupiće još jedan norveški sastav "Bratsberg Longhorsn"  (ponedeljak, 20.30).

- Veoma sam srećan i zadovoljan što su norveški bendovi tako dobro i u toj meri bili i jesu zastupljeni na Serbia World Music Festivalu. To je poznat i priznat festival i norveški muzičari će rado učestvati. Iskreno se nadam da doprinose kavlitetu i raznovrsnosti - kaže ambasador Bjorstad i dodaje:

- Za nas je bitnije da se tako dodatno ojačaju bliske veze između Srba i Norvežana. Imamo mnogo toga zajedničkog, ali možemo da uradimo mnogo više zajedno. Iskreno se nadam norveškom učešću i sledeće godine, a u svakom slučaju ću ići na neki od koncerata kao običan ljubitelj muzike.

Ambasador Arne Sanes Bjornstad je na otvaranju Festivala podsetio i da je Gornji Milanovac centar i simbol ne samo saradnje sa norveškim gradom Vefsnom, već i veza između naše dve države.

- Serbia World Music Fesival obogaćuje i publiku i muzičare koji učestvuju na njemu. Gornji Milanovac ima sve razloge da bude ponosan na to - zaključio je ambasador u razgovoru za "Blic".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.