Er Srbija: Od pre dve godine najmanje dvoje u kabini

Izvor: Politika, 27.Mar.2015, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Er Srbija: Od pre dve godine najmanje dvoje u kabini

BEOGRAD – „Er Srbija” (Air Serbia) je saopštila da je još pre dve godine uvela proceduru prema kojoj najmanje dva člana posade moraju da budu u pilotskoj kabini u svakom trenutku, uključujući i člana kabinskog osoblja, kad god su kapetan ili kopilot iz bilo kog razloga van kabine.

Nacionalna avio-kompanija Srbije podseća i da se u zdravstvenim kriterijumima letačkog osoblja dosledno primenjuju uputstva koje je propisao Direktorat za civilno vazduhoplovstvo (DCV), a ona su >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << usklađena sa smernicama Evropske agencije za bezbednost u avijaciji, EASA.

Proceduru o najmanje dva člana posade odobrio je DCV, strogo se primenjuje i redovno se komunicira na brifinzima za letačko i kabinsko osoblje, navedeno je u saopštenju.

Uputstvima su jasno utvrđeni obim pregleda i zdravstveni kriterijumi za letačko osoblje.

Svi pregledi za letačko osoblje se rade jednom godišnje, osim kada zbog određenih zdravstvenih stanja postoji vremensko ograničenje lekarskog uverenja, kada su pregledi češći.

U slučaju bilo kakvog odstupanja od propisanih zdravstvenih kriterijuma privremeno se suspenduje lekarsko uverenje.

Za vreme suspenzije, pilot ne leti.

Pored ovih pregleda, u Air Serbia su, po Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu, utvrđena radna mesta sa povećanim rizikom gde spadaju i radna mesta pilota.

Pregledi za ta radna mesta podrazumevaju i preglede psihologa, koji se sastoje od intervjua i testova ličnosti i sposobnosti.

Testove obavlja psiholog zaposlen u Vazduhoplovno-medicinskom centru (VMC).

Ako se utvrdi da bilo koji pilot nije psihofizički zdrav, lekarsko se uverenje suspenduje i pilot se podvrgava detaljnom ispitivanju, navedeno je u saopštenju.

Tanjug

objavljeno: 27.03.2015.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

U kokpitu Er Srbije uvek dvoje

Izvor: Vesti-online.com, 27.Mar.2015

Aviokompanija Er Srbija saopštila je da je još pre dve godine uvela proceduru prema kojoj najmanje dva člana posade moraju da budu u pilotskoj kabini u svakom trenutku, uključujući i člana kabinskog osoblja, kad god su kapetan ili kopilot iz bilo kog razloga van kabine...Nacionalna aviokompanija...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.