Ekološke kuće - troškovi niži, a prostor zdraviji

Izvor: RTS, 02.Maj.2016, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekološke kuće - troškovi niži, a prostor zdraviji

Sve više ljudi u Srbiji se opredeljuje za gradnju ekoloških kuća. Oni koji se odluče za takav stambeni prostor mogu da biraju između savremene-montažne eko kuće i gradnje po uzoru na tradicionalnu srpsku kuću. I jedni i drugi mogu da računaju na niže troškove i zdraviji životni prostor. Na izgradnju ekoloških objekata obavezuju nas i evropska pravila.
Da bi kuća imala prefiks eko, najmanje 85 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odsto materijala od kojih je sagrađena mora da bude prirodnog porekla. Savremena arhitektura kaže da je ekološka gradnja budućnost. Iste vrednosti nalazimo i u nasleđu.

Tradicionalna srpska kuća građena je od materijala iz neposrednog okruženja. Stručnjaci kažu da je energetski efikasna, obnovljiva, da ima bolju izolaciju od klasične gradnje da je tolerantnija na pomeranje tla, a da se posle poplava lakše obnavlja i da ne zadržava vlagu i buđ.
Inženjer Slavoljub Zakić iz Udruženja Tradicionalne srpske kuće kaže da su apsolutno bezbedne.
"Ja ću samo podsetiti na podatak da su 1981. godine, kada je bio zemljotres na Kopaoniku, kuće bile tradicionalne gradnje i ni jedan građanin nije poginuo, one su bezbedne, ekološke i zdrave", kaže Zakić.
I savremena arhitektura se okreće ekologiji, napušta tehnološke inovacije i potstiče proizvodnju prirodnih materijala.
Arhitekta Vladimir Lovrić kaže da je svet preplavljen potrebom da se zida od slame, od čepića, od blata, od drveta.
Lovrić ističe da priordni materijali ne sakupljaju prašinu, ne sakupljaju alergene, a da je savremena gradnja zaptivena, hermetična i da ne diše.
Montažne ekološke kuće mogu da se kupe za oko 250 evra po kvadratnom metru, što je za trećinu manje u odnosu na klasičnu montažnu gradnju. Proizvođači kažu da može da traje 100 godina. Stručnjaci smatraju da bi valjalo da država subvencionše ovakvu gradnju, budući da nas na to obavezuju i evropska pravila.
"Srbija mora da ide u tom pravcu da vodi računa i o energetskoj efikasnosti i o energetskim materijalima obzirom da mi danas trošimo preko 42 odsto energije u domaćinstvu. To je nešto što je obavezujuce da pređemo na druge modele arhitekture to je ta takozvana zelena arhitektura ili zelena ekološka gradnja", kaže Siniša Mitrović iz Odbora za ekologiju PKS.
Evropska unija će posle 2020. godine dozvoli gradnju samo ekoloških ili nultih kuća, poslovni objekti biće obavezni da izjednače proizvedenu i potrošenu energiju već od 2018. godine.
Eko frendli, enerdži stejnbl - zvuči važno i moderno ali sve to već imamo u svojoj tradiciji. Narodna gradnja podrazumeva upotrebu, kamena, blata, drveta i svega onoga što možemo da nađemo u neposrednom okruženju. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.