Izvor: Blic, 27.Avg.2016, 10:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvostruko više pritužbi na diskriminaciju zbog seksualne orjentacije

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da pritužbe na diskriminaciju na osnovu sekusalne orijentacije čine četiri i po odsto svih pritužbi koje su stigle tokom prethodne godine, što je dvostruko više nego 2014.

- Veći broj pritužbi pristiže od organizacija civilnog društva nego od pojedinaca i naša je pretpostavka da je potrebno više hrabrosti da se prijavi slučaj diskriminacije, da su građani koji su pripadnici LGBT populacije ponekad >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uplašeni da sami prijave napad - kazala je Jankovićeva na RTS-u.

Ona navodi da je uglavnom reč o ponižavanju i vređanju u medijima, dodajući da nije bilo pritužbi koje se odnose na diskriminaciju pred organima javne vlasti.

Govoreći o predstojećoj Paradi ponosa, Jankovićeva poručuje da građani, a posebno političari treba da budu svesni odgovornosti i činjenice da niko nije iznad zakona.

Gej aktivista Boban Stojanović napadnut USRED DANA

- Očekujem da državni organi preduzmu sve mere i reaguju efikasno. Nadam se i apelujem na sve da prihvate da pored nas žive oni koji su druge orijentacije i da imaju prava kao i svi drugi - poručila je Janković.

Komentarišući napad na pripadnika LGBT zajednice Bobana Stojanovića u centru Beograda, Janković je ocenila da je policija reagovala pravovremeno, ukazujući da se reaguje dobro i u skladu sa zakonom kada je u pitanju ugrožavanje ili nasilje prema manjinskim grupama.

- Ono što je potrebno jeste da se pronađu počinioci da se adekvatno kazne - kaže Janković.

Krajnji cilj je, kako je istakla, da se stvori efikasan sistem borbe protiv nasilja, gde nijedna karika u sistemu neće nedostajati.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.