Donja Gradina je bila najveće stratište Jasenovca

Izvor: Akter, 19.Apr.2015, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Donja Gradina je bila najveće stratište Jasenovca

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je u Donjoj Gradini da je Donja Gradina bila najveće stratište ustaškog logora Jasenovac, ističući da nas deli čitav vek od dana kada je na ovim prostorima prestalo ubijanje nedužnih

"Ovde, gde se gromoglasna tišina najbolje čuje, sistem logora smrti u Jasenovcu je najveće stratište tokom Drugog svetskog rata. Na plodnoj ravnici uspostavljen je najveći logor smrti na prostoru naše bivše države, jedan od najvećih u Evropi >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << i svetu", rekao je Vučić.

On je ocenio da je u logoru Jasenovac "mračna strana ljudske vrste ispisala najstrašnije stranice", ističući da su ustaše pokušale da "zatru ćiriličko pismo i da zatru seme" srpskom narodu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik položili su danas vence na grobnom polju "Topola" u Spomen-području Donja Gradina u okviru obeležavanja Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac.

"Mi nismo zaboravili. Ovakav zločin koji se desio ovde nije viđen na ovim prostorima ni pre ni posle, ostaje kao svedok vremena, da jedna fašistička tvorevina, nezavisna Hrvatska, svojom ideologijom i nastojanjem da Srbe skloni sa ovih prostora nije oklevala da to učini čak i prema deci, kojih je pobijeno više od 20 hiljada", kazao je predsednik RS MIlorad Dodik.

On je naglasio da "Srbi nisu hteli da daju svoju slobodu".

"Ovde je ključna reč našeg postojanja - sloboda. I najskuplja reč je sloboda, a to dokazuje ovo mesto. Sloboda da se živi, da se preživi genocid", rekao je Dodik.

Gradonačelnik izraelskog grada Modina Haim Bivas poručio je danas u Donjoj Gradini da je večna obaveza podsećati na "žrtve holokausta u svetu i genocida u logoru Jasenovac".

Bivas je istakao da je jevrejski i srpski narod "zadesio holokaust i genocid, što je tragedija koja nije bez presedana u istoriji ova dva naroda".

"Kao i država Izrael, postojanje Republike Srpske, kao stabilne i demokratske zemlje, garantuje da se strašni zločini više neće dogoditi", naveo je on.

Vence su na grobnom polju "Topola" položili i izaslanik predsednika Srbije Oliver Antić i potpredsednik Skupštine Srbije Igor Bečić.

Vence su položili i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić, kao i delegacije Vlade Republike Srpke, Veća naroda Republike Srpske i Paralamentarne skupštine BiH, kao i delegacije preživelih jasenovačkih logoraša Srbije i logoraša Drugog svetskog rata iz Republike Srpske.

Na grobno mesto "Topola", na kojem se nalazi 41 grobnica, vence su položili i delegacija Izraela, te ambasadori Srbije, Ruske Federacije, SAD i Velike Britanije, misije OEBS-a, OHR-a, Kancelarije EU u Banjaluci, kao i mnoge druge delegacije. Ove godine obiljezava se 70 godina od proboja logorasa iz kompleksa ustaskih koncentracionih logora u Jasenovcu.

Prethodno je služen parastos i pomen žrtvama ustaškog zločina.

Pomen srpskim žrtvama služio je episkop banjalucki gospodin Jefrem, molitvu za jevrejske žrtve govorio je Isak Asiela, rabin Jevrejske zajednice u Srbiji, dok je molitvu za Rome stradale u Jasenovcu govorio je Dragoljub Ackovic predsednik Svetskog parlamenta Roma.

Donja Gradina je bila najveći logor za Srbe, Jevreje i Rome u okviru logora Jasenovac, koji su uspostavile vlasti tadašnje Nezavisne Države Hrvatske.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Donja Gradina - najveće stratište Jasenovca

Izvor: Beta, 19.Apr.2015

BANJALUKA, 19. aprila 2015. (Beta)- Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je u nedelju da je Donja Gradina bila najveće stratište ustaškog logora Jasenovac, ističući da nas deli čitav vek od dana kada je na ovim prostorima prestalo ubijanje nedužnih..."Ovde, gde se gromoglasna tišina najbolje...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.