Domovi i centri pretesni i za teške pacijente

Izvor: RTS, 25.Jan.2015, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Domovi i centri pretesni i za teške pacijente

U domove za stare ljudi sve češće dolaze zbog neophodne medicinske pomoći i nege. Među njima su i mlađe osobe. Naročito veliki problem je kod teških onkoloških pacijenata, jer su kapaciteti za palijativno zbrinjavanje obolelih nedovoljni. Gerontološki centri nisu pravo mesto za njihov smeštaj, jer uglavnom nemaju odgovarajući prostor i dovoljno obučenog osoblja.
Starost neminovno prate i zdravstveni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << problemi. Međutim, kada su u pitanju teške neizlečive bolesti tada su u problemu i oboleli i njihove porodice. Za oca Branka Maslinovića jedino rešenje bio je odlazak u starački dom.

"Posle majčine smrti zapao je u tešku depresiju, a u međuvremenu je oboleo - ima dijagnozu leukemija krvi i ovde dobija neophodnu lekarsku negu. Mislim da mu je to u mnogome produžilo život", kaže Maslinović.
Dve trećine zahteva za smeštaj je zbog medicinskog zbrinjavanja, kažu u Gerontološkom centru u Beograd, koji je najveća takva ustanova u Srbiji. Među podnosiocima zahtevima je sve više obolelih od teških neinfektivnih bolesti i karcinoma.
"Mi se naravno trudimo, iako nismo specijalizovani za tu vrstu usluge, da pomognemo koliko god je u našoj moći. Suočeni sa svakodnevnim problemima, pokrenuli smo inicijativu da se oformi odeljenje za palijativno zbrinjavanje", kaže Suzana Mišić, direktorka Gerontološkog centra Beograd.
Mnogi privatni domovi za stare nude i medicinske usluge. Samo retki, međutim, zaista i imaju uslove za to. Zbog toga je prošle godine bez dozvole ostalo 15 domova.
"Ako je proces lečenja završen a korisnik i dalje ima velike potrebe za zdravstvenom negom i zaštitom, pre svega treba proveriti da li pružalac usluga ima licencu, da li ima predviđeno pružanje zdravstvene nege i zaštite i da li su za to dobili rešenje od Ministarstva zdravlja", kaže Biljana Zekavica iz Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja.
U bolnicama u Srbiji ima samo 10 jedinica za najteže pacijente, mada su potrebe mnogo veće.
"Mi smo sve starija populacija, broj malignih i ovih drugih bolesti koje podležu palijativnom zbrinjavanju je sve veći i mora jednako i socijalna zaštita i zdravstvena da se uključe u rešavanje ovih problema", rekla je Nataša Milićević sa Odeljenja palijativne medicine.
Kako se procenjuje, oko 20.000 porodica u Srbiji ima u kući teško obolelog. U svetu za takve pacijente postoje specijalizovane ustanove - hospisi, u kojima oni dobijaju potpunu medicinsku negu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.