Dojče vele: Gde su nestala deca izbeglice?

Izvor: RTS, 08.Feb.2016, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dojče vele: Gde su nestala deca izbeglice?

Niko ne može reći koliki je u Evropi broj maloletnih izbeglica koje se vode kao nestale, kao ni gde su ta deca, a očigledno je da su prilikom registracije počinjene greške, piše "Dojče vele".
Dojče vele postavlja pitanja - zašto se o izbeglicama koje su još deca ili adolescenti nakon registracije nije vodila briga i koliko maloletnika je konkretno nestalo. U potrazi za odgovorom na to pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << otkrivaju se veliki deficiti prilikom registracije.

Evropol i nemačka kriminalistička policija BKA su izneli brojke koje u stvari ne važe jer se svakog dana menjaju. Osim toga, način na koji su prikupljani podaci izaziva sumnju. Organizacije za zaštitu dece i izbeglica govore o zabrinjavajućim brojkama, ali ni one se na činjenice ne mogu pozvati.
Tako BKA polazi od toga da je 1. januara 2016. u Nemačkoj bilo 4.749 maloletnih izbeglica bez pratnje odraslih osoba. Oni se dele u dve grupe: 431 od tih izbeglica je bilo mlađe od 13 godina, a 4.287 njih je staro između 14 i 17 godina.
Zabležena je višestruka registracija u nekoliko nemačkih saveznih pokrajina, a neka od te nestale dece se nakon kratkog vremena ponovno pojave, kaže jedna portparolka BKA.
"Ne možemo isključiti da neki od nestalih na početku godine nisu dospeli u ruke kriminalaca", kaže portparolka i dodaje da tačnih saznanja o tome BKA nema.
Šef Evropola Brajan Donald je u izjavi za britanski list "Obzerver" priznao da je na hiljade maloletnih izbeglica registrovano u evropskim zemljama, ali da se njihov trag tada izgubio.
Donald je upozorio da su neka od te dece mogla dospeti u ruke kriminalaca.
"Nisu svi žrtve kriminalaca, neki od njih su možda pod okriljem članova porodice. Ali, jednostavno ne znamo gde se nalaze", dodaje Donald.
Evropol je, kaže šef te policije, prikupio dokaze o tome da su neka deca i mladi tokom bekstva u Evropu bili seksualno zlostavljani.
Kako kaže, formirala se jedna kriminalna infrastruktura, koja profitira od migrantskog talasa. Krijumčari sve više izbeglice iskorišćavaju za poslove koji imaju veze sa industrijom seksa i kao robove.
To nije ništa novo, kaže Donald, jer je tokom svakog izbegličkog talasa u istoriji dolazilo do nasilja prema slabijima. Međutim, i po tom pitanju za sada postoji više nagađanja nego činjenica.
Jasnijim brojkama raspolažu gradovi i opštine.
Prema informacijama nemačkih kancelarija za mlade, u Nemačkoj se aktuelno vodi briga o oko 60.000 maloletnih izbeglica koje su došle bez pratnje odraslih.
Kako se navodi, mnoga od te dece pričala su o lošim iskustvima tokom begstva.
Nesigurno statističko stanje i dečjim organizacijama otežava rad. Unicef je saopštio da "brojku koju je naveo Evropol shvatamo veoma ozbiljno".
Prema navodima Unicefa, trećina izbeglica koje su od leta 2015. došle u Nemačku, jesu deca i mladi. Ti podaci se zasnivaju na nepotpunim navodima vlasti, ističe ta organizacija i dodaje da još uvek ne postoji detaljan pregled.
Unicef kritikuje što se prilikom registracije ne beleži starost izbeglica i traži da se maloletne izbeglice registruju u svim tranzitnim zemljama i u onim gde ih prihvate, kao i da se njihova situacija stalno nadzire.
Nemački savez za zaštitu dece smatra da su učinjeni dramatični propusti po pitanju zaštite maloletnih izbeglica.
Kriminalci ciljano iskorišćavaju situaciju u kojoj su se našla ta deca koja su sama morala u Evropu, izjavio je za nemački javni servis SWR predsednik te organizacije Hajnc Hilgers.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.