Do kraja marta toplo, april pun kiše

Izvor: Blic, 24.Mar.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do kraja marta toplo, april pun kiše

Oblačno vreme sa kišom i snegom završava se danas, a osetno toplije biće već krajem ove sedmice. U nedelju bi dnevna temperatura trebalo da bude 20 stepeni, kaže za „Blic" Časlav Stanojević, meteorolog Republičkog hidometeorološkog zavoda Srbije.

Razvoj sinoptičke situacije na širem prostoru Evrope ukazuje da je snežnim padavinama kraj. Tako će sneg u planinskim krajevima padati još danas, ali već od predstojećeg vikenda sledi otopljenje. Duvaće južni i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jugoistočni vetar, a dnevna temperatura dosegnuće 20. podeljak Celzijusove skale. Toplo vreme održaće se i narednih dana, zbog čega sredinom sledeće nedelje snega više neće biti.

- Otapanje će biti postepeno i neće izazvati izlivanje reka. Sneg će se jedino zadržati na Alpima, što će obezbediti normalni režim na Savi i Dunavu i dovod vode u jezera, odnosno normalnu proizvodnju struje - kaže Stanojević i dodaje da će se lepo vreme s prosečnim dnevnim temperaturama od 14 do 17 stepeni zadržati do kraja prve dekade aprila, kada se očekuje pogoršanje vremena, praćeno zahlađenjem i kišom.

Juče je, inače, obeležen Svetski dan meteorologa. Tim povodom u HMZ Srbija održan je skup na temu „Vreme, klima i vazduh koji udišemo" kojim je ukazano na potrebu unapređenja nacionalnih hidrometeoroloških službi.

- U toku prošle godine uspostavljen je novi sektor nacionalnog centra za klimatske promene koji izvršava i funkcije podregionalnog virtuelnog centra za klimatske promene za jugoistočnu Evropu. U toku je i razvoj sistema „Klima alert" i tek sa njegovim punim razvojem dobiće se kompletan i funkcionalan sistem upozorenja u Srbiji - rekao je Milan Dacić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Vremenska prognoza 24. mart

Izvor: RTS, 24.Mar.2009

Do kraja dana oblačno s kišom, na planinama sa snegom...Naoblačenje sa kišom, koje je zahvatilo severne delove zemlje, tokom dana i uveče premeštaće se u centralne i južne predele. Na planinama sneg uz uvećanje visine snežnog pokrivača. Vetar umeren, povremeno i jak zapadni i jugozapadni u...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.