Đaci će imati manje knjiga, učiće iz elektronskih udžbenika

Izvor: BKTV News, 27.Avg.2014, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đaci će imati manje knjiga, učiće iz elektronskih udžbenika

Nagomilane probleme u našim školama donekle bi mogao da reši potpuno novi zakon o udžbenicima, koj se priprema, čijom primenom bi se smanjio broj knjiga za svaki predmet, ali kojim se planira i uvođenje elektronskih udžbenika kao i unošenje novih podataka svake godine, umesto knjiga koje da đaci po jaci sada koriste i po 20 godina. 

Novim bi se zakonom aktivirale i školske biblioteke, a bio bi redefinisan i projekat besplatnih udžbenika.  >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News <<

Istovremeno, projekat korišćenja knjiga i ostavljanje za narednu generaciju ostaje, ali na drugačiji način, a jedan od predloga je da ih dobijaju deca iz socijalno ugroženih porodica, i to u svim razredima i za sve predmete. 

Ovaj projekat je, prema rečima pomoćnice ministra prosvete Zorane Lužanin, nakon primene tokom nekoliko godina dao pozitivne ali nažalošt i negativne rezultate. 
„Ministarstvo će dati sve od sebe da im obezbedi knjige, ne samo za neke predmete nego komplete i možda ne samo za prva četiri razreda nego i dalje“, rekla je Lužanin Tanjugu. 

Govoreći o novinama u zakonu, o kojem javna rasprava treba da bude u oktobru, a neka od rešenja da zažive u narednoj školskoj godini, Lužanin je rekla da je akcenat ovoga puta na učeniku, odnosno da u celoj priči ne bude najbitnije kako će da prođe koji izdavač, nego šta će time dobiti svako dete u Srbiji. 

To znači da bi zakon između ostalog trebalo da smanji broj knjiga po predmetu koje dete nosi u školu i da tačno zna šta ulazi u obavezan udžbenički komplet.
„Želimo da menjamo plan udžbenika i da definišemo minimalan broj udžbeničkih jedinica koje svako dete treba da ima da bi moglo uredno i kvalitetno da pohađa školu. To podrazumeva pomoć zdravstvene struke, koliko svako dete može da nosi, stvarno nam je želja da i dete slabašne fizičke građe, a hoda pet kilometara do skole, može da ponese i ima sve što mu treba“.
Izvor: Tanjug
The post Đaci će imati manje knjiga, učiće iz elektronskih udžbenika appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Da li će biti besplatnih udžbenika?

Izvor: B92, 27.Avg.2014

U novom zakonu o udžbenicima, koji se priprema, planira se smanjenje broja knjiga za svaki predmet, ali i uvođenje elektronskih udžbenika...Novim bi se zakonom aktivirale i školske biblioteke, a bio bi redefinisan i projekat besplatnih udžbenika. Istovremeno, projekat korišćenja knjiga i ostavljanje...

Nastavak na B92...

Uskoro elektronski udžbenici za đake

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Avg.2014

Nagomilane probleme u našim školama donekle bi mogao da reši potpuno novi Zakon o udžbenicima, koji se priprema, čijom primenom bi se smanjio broj knjiga za svaki predmet, ali kojim se planira i uvođenje elektronskih udžbenika, kao i unošenje novih podataka svake godine, umesto knjiga koje đaci...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

U planu uvođenje elektronskih udžbenika

Izvor: Radio 021, 27.Avg.2014

Nagomilane probleme u našim školama donekle bi mogao da reši potpuno novi Zakon o udžbenicima, koji se priprema, čijom primenom bi se smanjio broj knjiga za svaki predmet, ali kojim se planira i uvođenje elektronskih udžbenika, kao i unošenje novih podataka svake godine, umesto knjiga koje đaci...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.