Direktorka ukorila patologa zbog izjava „Politici”

Izvor: Politika, 27.Avg.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktorka ukorila patologa zbog izjava „Politici”

U bolnici i dalje ne smatraju da snose bilo kakvu odgovornost za smrt pacijenta na psihijatriji, javni tužilac čeka izveštaj iz Višeg suda, a lokalni mediji zanemarili događaj

Šabac – Izveštaj tročlane lekarske komisije u šabačkoj Opštoj bolnici, koja je imala zadatak da rasvetli pod kojim je okolnostima pacijent sa psihijatrije Milutin Lukić umro 14. avgusta u bolničkoj sobi i da utvrdi nečiju odgovornost za očigledan propust, malo koga je iznenadio. Lekari >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su branili jedni druge i zaključili da su kolege na psihijatriji uradile ono što je trebalo i da je u čitavoj priči jedini krivac pacijent J. Đ., koji se sumnjiči da je počinio ubistvo, jer je pokojnom Lukiću slomio devet rebara.

Direktorka Opšte bolnice Zora Nikolić smatra da ni ona ni njene kolege nisu odgovorni. Na sastanku sa načelnicima odeljenja nije se zapitala šta je radila doktorka Vesna Vuković tokom dežurstva, ko je i kako lečio preminulog Milutina Lukića i osumnjičenog za ubistvo J. Đ. Umesto toga, dr Zora Nikolić je ukorila patologa Milana Simića koji je rekao novinaru „Politike” o kakvim povredama je reč.

Ipak, svi lekari u šabačkoj bolnici ne misle da je zataškavanje pravi način da se izađe na kraj sa propustima.

– Neka svaki od nas postavi pitanje kako bi se ponašao da je neko od nas na ovakav način izgubio brata, rođaka ili bilo koga. To kolege ponekad zaborave – kaže nam lekar bolnice koji ne želi da mu spomenemo ime.

Javni tužilac Nebojša Janković kaže da čeka izveštaj iz Višeg suda koji se bavi ovim slučajem.

– Razgovarao sam sa višim tužiocem Zoranom Obradovićem o tome gde se nalazi predmet. Oni će uraditi svoj posao, ali ne znam da li će biti obuhvaćena i odgovornost lekara za nečinjenje i neblagovremeno ukazivanje pomoći. Krajem nedelje dobiću i zvaničan izveštaj. Pomno ćemo pratiti ovaj slučaj i preduzimati mere – kaže Nebojša Janković.

U kratkoj anketi, građani Šapca napominju da neko treba da se zamisli nad ovim slučajem.

– Ako tako rade „lekari za dušu”, kakvi li su drugi? Znam da niko za ovo neće odgovarati, jer nema ko da ih upozori na greške koje počine, a o kaznama da ne govorim – kaže nam V. N.

– Moj mlađi rođak je zapao u psihičku krizu. Jednog dana prestao je da govori, samo je gledao u jednu tačku. Odveo sam ga na psihijatriju i uplašio se prizora koji sam tamo video. Mnogo je i mladih i starijih, tumarali su hodnicima, prilazili nam, tražili cigarete. Izgubljeni iza rešetaka, delovali su kao zombiji. Nisam hteo da ostane na odeljenju, strahovao sam za njega. Na svu sreću, odveo sam ga u drugu bolnicu, u drugi grad, gde je dobio adekvatnu terapiju. Sada je dobro i nadam se da će se potpuno oporaviti – kaže nam S. S .

Niko od građana nije hteo da mu se ime objavi u novinama, kako se ne bi zamerili lekarima.

– Ovo je prava slika stanja u našoj bolnici. Neko zbog ovoga mora da odgovara, jer šta treba da se desi pa da neko reaguje? Sud neka radi svoje, ali zar nije logično da i bez suda direktorka makar smeni načelnicu zbog ove tragedije? – predlaže Vesna M.

Pacijenti na psihijatriji uglavnom potiču iz nižih socijalnih slojeva, ali ima i izuzetaka. Tu su stariji ljudi i žene, ali i mladi. Ostavljeni su na brigu lekarima i osoblju. Javnost se malo interesuje za njih, a uslovi na ovom odeljenju su među najgorim u bolnici. Ubistvo na psihijatriji nije zanimalo lokalne medije. Objavljeno je samo šturo policijsko saopštenje da je J. Đ. u pritvoru zbog sumnje da je počinio ubistvo. Nije navedeno ni mesto gde se sve desilo, a kada se saznalo da je psihijatrija, onda kao da nije ni bilo važno.

M. Eraković

objavljeno: 28.08.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.