Danas je Dan osoba obolelih od autizma

Izvor: Blic, 02.Apr.2010, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Dan osoba obolelih od autizma

Dan osoba obolelih od autizma, koji je rezolucijom Generalne skupštine UN uveden 18. decembra 2007. godine, danas će biti obeležen širom sveta. Autistične osobe u Srbiji: Predrasude su najveći problem

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, uoči Svetskog dana borbe protiv autizma, posetio je Stacionar za decu i omladinu sa autizmom na Bežanijskoj kosi i mališanima u Stacionaru poklonio komplete odeće.

Nepoznat broj autističnih osoba
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Prema evidenciji Republičkog udruženja za pomoć osobama sa autizmom, u Srbiji živi oko 2.500 osoba sa autizmom.

Vesna Petrović ukazala je da taj broj, ipak, nije ni približno tačan, jer autizam nije retka pojava, a ukoliko se pod njim podrazumeva ceo spektar autističnih poremećaja, javlja se kod šest od hiljadu osoba.

"U poslednje dve godine u rekonstrukciju i adaptaciju stacionara uloženo je oko 200.000 evra i to pokazuje našu nameru da pomognemo deci sa autizmom i njihovim porodicama", kazao je ministar i napomenuo da se u tom objektu sada nalazi 48 mališana, a njih sedmoro sa tim razvojnim poremećajem su na listi čekanja.

Ministar Ljajić je rekao da u Beogaradu postoje dva dnevna borakva za decu i omladinu sa autizmom, a da u unutrašnjosti Srbije radi i 10 organizacija sa nekom vrstom radionica i dnevnih boravaka.

"Autizam je složen razvojni poremećaj, obično se javlja tokom prve tri godine života, četvorostruko je učestaliji kod dečaka nego kod devojčica i može da se dogodi svakoj porodici, bez obzira na rasnu, nacionalnu, etičku pripadnost, socijalni i ekonomski status", rekla je Tanjugu predsednik Upravnog odbora udruženja Vesna Petrović.

Prema njenim rečima, autizam se ispoljava kroz probleme u čulnom opažanju, govoru, mišljenju i razumevanju socijalnih situacija i zbog toga se ponašanje i odnos sa spoljašnjim svetom kod osoba sa tim problemom razvija drugačije.

Bez pomoći društva život autističnih osoba je sve komplikovaniji

Petrovićeva je objasnila da ne postoji pojedinačna karakteristika koja obeležava autizam, ali da se to stanje, ipak, može prepoznati po problemima u komunikaciji, socijalnim odnosima, kao i ograničenim i ponavljajućim oblicima ponašanja.

"Mnoge osobe s autizmom ne govore ili o sebi govore u trećem licu - imenom, umesto u prvom licu 'ja', često se ne odazivaju na svoje ime i izbegavaju pogled prema ljudima", objasnila je Petrovićeva i dodala da neke osobe sa autizmom ponekad mogu biti uznemirene i to uglavnom kada su u nepoznatom ili za njih neprijatnom okruženju.

Prema rečima Petrovićeve, ponašanje osoba sa autizmom karakterišu i ograničeni i ponavljajući oblici ponašanja, koji se manifestuju kroz ponavljanje istih pokreta, radnji, reči, interesovanja, težnji ka istovetnosti i otporu prema promenama.

Nerazumevanje i u institucijama

"Svest o autizmu veoma je niska u Srbiji , a čak su i institucije koje bi trebalo da pružaju osnovnu podršku, neinformisane i nezainteresovane da razumeju i pomognu osobama sa autizmom i njihovim porodicama", rekla je Petrovićeva. Ona kaže da se u poslednje dve godine situacija u Srbiji malo poboljšala, ali da je za porodice osoba sa autizmom taj korak spor i nedovoljan.

Petrovićeva je ukazala da se porodice osoba sa autizmom susreću sa brojnim problemima i to najčešće neprihvatanjem i predrasudama okoline, nedovoljnom zainteresovanošću stručnjaka za rad sa osobama koje pate od tog poremećaja i neregulisanim zakonskim okvirom položaja i prava tih osoba.

"Bez pomoći društva njihov život je sve teži i komplikovaniji", poručila je Petrovićeva.

Republičko udruženje za pomoć osobama sa autizmom je udruženje roditelja koje se već dugi niz godina bavi ovom problematikom.

Udruženje je član Nacionalne organizacije osoba sa autizmom, punopravni je član Autizma Evrope, a predsednik udruženja je član administrativnog Saveta autizma Evrope.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.