Dan borbe protiv trgovine ljudima: Od početka godine u Srbiji identifikovano 13 žrtava

Izvor: Blic, 30.Jul.2015, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan borbe protiv trgovine ljudima: Od početka godine u Srbiji identifikovano 13 žrtava

Od početka godine indentifikovano je 13 žrtava trgovine ljudima i uglavnom se radilo o ženama, izjavila je Lidija Milanović iz Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, povodom današnjeg Međunarodnog dana borbe protiv trgovine ljudima, koji će u Srbiji biti obeležen nizom akcija.

"Ove godine imamo mali broj indentifikovanih žrtava, svega njih 13. I dok je s jedne strane to dobro, s druge možemo govoriti o nekim teškoćama u indentifikaciji i otkrivanju žrtava. Zato >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je jako važno da se radi na preliminarnoj indentifikaciji i na ranom otkrivanju sumnje da neko može postati žrtva trgovine ljudima", rekla je Tanjugu rukovodioc službe za koordinaciju zaštite žrtava trgovine Ljudima Milanović.

Podsećajući da je prošle godine indentifikovano 125 žrtava od čega su 98 bile žrtve radne eksploatacije, ona je istakla da se ove godine radi pre svega o ženama, seksualnoj eksploataciji i to u devet slučajeva, a onda, u 40 odsto slučajeva, o deci.

"Prošle godine je taj odnos bio sasvim drugačiji. Pre svega se radilo o eksploataciji odraslih muškaraca u vidu radne eksploatacije dok je eksploatacija žena i dece bila u manjem broju zastupljena", rekla je Milanović.

Ona je obijasnila da je fenomen trgovine ljudima jako promenjiv i da se trendovi

U najnovijem Izveštaju američkog Stejt dipartmenta o trgovini ljudima, Srbija je navedena kao zemlja porekla, tranzita i odredišta za muškarce, žene i decu koji su žrtve trgovine ljudima u cilju seksualne eksploatacije i prinudnog rada, a vlada čini ozbiljne napore na suzbijanju trgovine ljudima.

menjaju u zavisnosti od različitih faktora.

Tako je, prema njenim rečima, trend prepoznavanja žrtava trgovine ljudima ove godine više u skladu sa indentifikovanim žrtvama u 2013. nego prošle godine.

"U 2014. godini su pre svega indentifikovane žrtve radne eksploatacija koje ranije nisu indentifikovane u tom broju, dok sada ponovo imamo klasičnu sliku trgovine ljudima - seksualnu eksploataciju, prinudu na prosjačenje, prinudni brak i radna eksploatacija", rekla je Milanović.

I dok je ranije postajao trend da su žrtve trgovine ljudima uglavnom strani državljani, ona objašnjava da se ove i prošle godine trend promenio pa su tako žrtve uglavnom domaći državljani.

"Mnoge okolnosti koje utiču na pojavu trgovine ljudima su se promenile tako da je Srbija sada pre svega zemlja porekla žrtava. Ove godine imamo pre svega trgovinu ljudima unutar Srbije. To je trend koji se nastavlja ne samo u Srbiji već i u okolnim zemljama gde se praktično trgovina ljudima odvija ili u mestu u kome zrtva živi ili na regionalnom povezivanju", rekla je Milanović.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv trgovine ljudima ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin posetiće danas Bagel radnju u Beogradu koja je osnovana kao socijalno preduzeće sa ciljem da pomogne žrtvama trgovine ljudima.

Osnivač Bagel radnje, koja je otvorena 14. aprila ove godine po modelu koji predstavlja inovaciju u oblasti zaštite žrtava trgovine ljudima i drugih oblika iskorišćavanja, je NVO "Atina", a sav profit koji to socijalno preduzeće ostvari usmerava se na programe podrške za žrtve i njihov oporavak.

Povodom 30. jula biće organizovana i kampanja "Plavo srce" u okviru koje će biti organizovan Tviter čet sa korisnicama programa NVO Atina, članovima grupe za vršnjačku podršku i profesionalkama koji pružaju direktnu podršku najugroženijima u društvu, na tviter nalogu NVO Atina.

Nizom preventivnih aktivnosti u cilju podizanja svesti građana kako ne bi upali u lanac trgovine ljudima Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima obeležiće Policijska uprava u Požarevcu u saradnji sa Crvenim krstom tog grada.

Kako je najavljeno, na Gradskom bazenu biće organizovano informisanje mladih, u prisustvu mladih volontera - vršnjaka, o problemu trgovine ljudima.

Dan borbe protiv trgovine ljudima u svetu se obeležava od prošle godine, a ustanovljen je kao odgovor na jedan od najrasprostranjenijih i najkompleksnijih oblika kriminala koji pogađa sve zemlje.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Milanović: Od početka godine indentifikovano 13 žrtava

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Jul.2015

Od početka godine indentifikovano je 13 žrtava trgovine ljudima i uglavnom se radilo o ženama, izjavila je Lidija Milanović iz Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, povodom današnjeg Međunarodnog dana borbe protiv trgovine ljudima, koji će u Srbiji biti obeležen nizom akcija..."Ove godine...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.