Da li su propale četiri tone krvne plazme

Izvor: RTS, 05.Avg.2015, 04:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li su propale četiri tone krvne plazme

Navodi medija da su četiri tone krvne plazme propale, za sada nisu potvrđeni. Da li je šteta učinjena ili će plazma ipak biti iskorišćena, odlučiće komisija koja u sredu uzima uzorke. Naime, od sedam tona koje se čuvaju u Institutu za transfuziju krvi, četiri su spornog kvaliteta zbog prošlogodišnjeg kvara na sistemu za hlađenje.
Umesto na -25 stepeni, plazma je 20 sati bila hlađena na samo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << -5 stepeni Celzijusa zbog kvara na jednoj od dve hladnjače Instituta za transfuziju krvi. Kvar je u više navrata otklanjan. Pad temperature može istopiti 60 odsto zaliha. Postavlja se pitanje – ko je odgovoran.

"Odgovornost sigurno postoji na državi koja treba o nama kao državnoj instituciji da vodi računa, ali deo odgovornosti leži i na nama – da možda nismo bili dovoljno agresivni da se državi, koja nema dovoljno para, predstavimo kao prioritet", kaže Olivera Savić sa Instituta za transfuziju krvi.
Ipak, ne može se reći da nisu bili uporni. Šest godina konkurišu sa projektom za obnovu 30 godina starog centra za frakcionisanje krvne plazme, zbog čijeg zastoja u radu je došlo do gomilanja plazme u magacinima. Ove godine, nije radio dva meseca.
Branimir Kešelj sa Instituta za transfuziju kaže da za sada nema odgovora od nadležnog ministarstva.
Ministarstvo ni danas nije dalo odgovore. Nezvanično, podržavaju aktuelno rukovodstvo, a odgovornost za propust traže od starog. U Instututu insistiraju – ni u jednom momentu pacijenti nisu bili ugroženi.
Olivera Savić kaže da se svaki davalac sigurno osetio povređenim i da smatra da je Institut bio nemaran prema njima.
"Iako kažem, mi smo veći deo toga iskoristili. Iskoristili smo eritrocite, iskoristili smo trombocite, iskoristili smo deo sveže zamrznute plazme za lečenje. Ovo jeste jako bolno i ja mogu samo da saosećam sa svakim našim davaocem koji se danas osetio povređenim i da ga zamolim da ima razumevanja", rekla je Savićeva.
I pokazuju ga. U Institutu je i u večernjim satima bilo dobrovoljnih davalaca. Čeka se, kažu, razumevanje države.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.