DUŠAN KOVAČEVIĆ II DEO Ko je smislio Zakon o dobrobiti životnja, taj je idiot

Izvor: Blic, 30.Maj.2015, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DUŠAN KOVAČEVIĆ II DEO Ko je smislio Zakon o dobrobiti životnja, taj je idiot

Akademik i dramaturg ne prestaje s kampanjom protiv novog zakona o dobrobiti životinja, nazivajući ga zločinačkim, a one koji su ga pisali - ubicama.

- Sve što ne donosi dobit i sve što nije korisno to likvidirate. I to društvo tamo, ja ne znam koja je to nehumana organizacija i skup idiota koji to radi. Ja ne mogu da upotrebim nijednu bolju reč od toga jer samo u Beogradu postoji najmanje 500.000 ljudi koji brinu o životinjama, što svojim, što o onim jadnim napuštenim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a oni nikoga ne konsultuju i nikoga ništa ne pitaju - rekao je juče Dušan Kovačević za radio „Slobodna Evropa“.

Kako on kaže, taj skup idiota je rešio da donese svoj diskriminacioni zakon i da sve rešava ubistvom.

Lutalice

U Srbiji živi oko 100.000 napuštenih pasa, a veruje se da je tri puta više napuštenih mačaka. Srbija i dalje nema jasnu strategiju za rešavanje tog problema, a brutalno iživljavanje i ubistva životinja gotovo su svakodnevna slika koja šokira.

- Neće se to nazvati zakonom o dobrobiti, već zločinački o uništavanju svega što je dobro. Treba pokrenuti pravnu akciju i zaustaviti idiote da donesu zakon koji krši elementarna civilizacijska evropska prava. Mi ne donosimo evropske zakone, već one koji pripadaju srednjem veku, kada su mačke bile proglašavane za veštice - oštar je Kovačević.

Udruženja koja su prva skrenula pažnju na to da je novi nacrt zakona dvosmislen i da ostavlja prostora za malverzacije ne odustaju od toga da on ne ode na skupštinsku raspravu.

Kako oni tvrde, pojedine odredbe nisu jasno definisane, a posebno one koje se tiču eutanazije životinja. Isto tako iz nacrta je u potpunosti izbačena odredba iz postojećeg zakona u kojoj se navodi da se sve farme krznašica u kojima se životinje ubijaju radi krzna moraju zatvoriti do 2019. godine

- Neophodno je da zakonske odredbe budu precizno definisane kako bi se izbegla mogućnost slobodnog tumačenja i zloupotrebe u praksi. Prihvaćeni su predlozi izvozno orijentisanih klaničara, uzgajivača činčila i zoohigijenskih službi, samo nisu prihvaćeni predlozi koji se zalažu za unapređenje zaštite dobrobiti životinja - kaže Nataša Vukmirović iz Udruženja „Link plus“.

Ministarka: Udruženja uznemiravaju javnost

Već smo do sada demantovali netačne informacija u vezi sa izmenama koje su pojedine organizacije i pojedinci izneli u javnost. Izričito tvrdim da predlogom izmena zakona nikada nije bilo, niti je sada predviđeno, ubijanje pasa i mačaka - kaže ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

 

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.