DA SE NE ZABORAVI I NE PONOVI: Obeležena godišnjica od požara u diskoteci Kontrast

Izvor: Kurir, 01.Apr.2015, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DA SE NE ZABORAVI I NE PONOVI: Obeležena godišnjica od požara u diskoteci Kontrast

NOVI SAD - Polаgаnjem venаcа, cvećа i pаljenjem svećа obeleženа je trogodišnjicа od požаrа u diskoteci „Kontrаst“ u kojem je poginulo šestoro mlаdih ljudi.

Uz poruku „Dа se nikаdа ne zаborаvi i više nikаdа ne ponovi“ okupile su se porodice žrtаvа, prijаtelji, predstаvnici grаdа, univerzitetа i mlаdih Novog Sаdа.

Otac nastradale Tamare, Branko Miladinović kaže da je pravosuđe najveći problem i da će inicijativom Tamarinog zakona >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << nastaviti da se bori za izmenu krivičnog zakona gde je predviđena doživotna robija i povećane kazne za određena krivična dela.Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

U požaru koji je izbio u ranim jutarnjim satima 1. aprila živote su izgubili Tamara Miladinović (25) iz Novog Sada, Milena Dalmacija (26) iz Futoga, Marina Aničić (25) iz Čuruga, Zoran Ignjatović (28) državljanin BIH, Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (21) iz Kikinde..

Spomen ploča

Zavod za izgradnju grada raspisao je konkurs za dizajn spomenika nastradalima u Kontrastu, a rok za predaju konkursnih rešenja je 4. maj do 11.30 časova, a šalju se ZIG-u, pri čemu moraju biti anonimni. Žiri u čijem sastavu su i članovi porodice žrtava i gradskih vlasti će do 29. maja doneti odluku o razultatima konkursa.Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Kako kažu,spomen obeležje trebalo bi da bude podignut na jesen. Inače, na spisku koji će biti upisan na spomenik se ne nalazi ime šest žrtve Milene Dalmacije, pošto je njena porodica ranije zatražila da se njeno ime ne nađe na spomeniku kada bude pravljen.

Okrivljeni se žalili

U Višem sudu u Novom Sadu prošle godine četvorici optuženih izrečeno je ukupno 30 godina zatvora. Apelacioni sud u Novom Sadu imao je 30. mart javnu sednicu na kojoj su razmatrane žalbe na presudu optuženima. Javna sednica je planirana i za 2. april.

Protiv presude Višeg suda u Novom Sadu od 23. juna prošle godine, žalbe su podneli tužilac, branioci okrivljenih i okrivljeni lično. Nakon javne sednice, sud će odlučiti da li će presudu potvrditi u celosti, preinačiti ili ukinuti i naložiti da se suđenje ponovi.Žrtve požara, foto: Kurir

Presudom je vlasnik lokala "Kontrast" Alojz Ganić (69) osuđen na pet godina zatvora, a zakupci Slaviša Stanišić (47) i Dejan Ratković (37) na devet, odnosno sedam godina zatvora. Električar koji je obavljao popravke u klubu Miroslav Papuga (50) osuđen na devet godina zatvora.

Osuđeni su zbog krivičnih dela - teško delo protiv opšte sigurnosti i izazivanje opšte opasnosti, jer nisu održavali električne instalacije na odgovarajući način, niti su poštovali protivpožarne propise.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.