Čuvene u svetu, u Nišu zaboravljene

Izvor: Blic, 01.Apr.2015, 07:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čuvene u svetu, u Nišu zaboravljene

Malo Nišlija zna za dr Evu Haljeck, prvu ženu ginekologa na Balkanu, Jovanku Bončič, prvu ženu inženjera, i glumicu Nađu Regin.

Da bi se sačuvala uspomena na neke od žena koje su pomogle razvoju i promociji Niša, osnovci i srednjoškolci su dobili kalendar „Nišlijke za nezaborav“, koji je uradilo Udruženje „Zadrugarice“.

Učenici Umetničke škole „Đorđe Krstić“ iz Niša predlagali su rešenja za ilustraciju stranica kalendara, a žiri je odlučio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da pobednik bude maturant Lazar Nikolić.

- Presrećan sam što je baš moje rešenje pobedilo. Ovo je bila dobra prilika da se sazna nešto o tim značajnim ženama. Ovaj kalendar je moje umetničko viđenje tih Nišlijka, koje su doprinele da grad bude razvijeniji u vreme kad su nauka, prosveta, politika, umetnost i sport bili rezervisani za muškarce. U vreme kad su stvarale bile su neprihvaćene od sredine a Niš im se ni na koji način nije odužio - kaže Lazar.

Dr Eva Haljecka je bila prva upravnica ginekološkog odeljenja Niške bolnice i prva žena ginekolog na Balkanu.

- U Niš je došla 1909. i bila je prva doktorka na Balkanu koja je obavila carski rez. Mnogo je radila na prosvećivanju žena o neophodnosti brige za reproduktivno zdravlje, posebno za vreme trudnoće i nakon porođaja. Jovanka Bončić je rođena Nišlijka, koja je 1913. u Nemačkoj bila prva žena koja je postala inženjer a dobila je i zvanje arhitekte. Projektovala je zgrade Učiteljskog i Veterinarskog fakulteta u Beogradu, kao i Banski dvor u Banjaluci. U Darmštatu, gde je studirala, ulica u studentskom kampusu nosi njeno ime, a od pre dve godine Univerzitet u tom gradu dodeljuje nagradu koja nosi njeno ime za posebna dostignuća u oblasti geonauke. U Nišu se jako malo zna o njoj - kažu u Udruženju „Zadrugarice“ i dodaju da im je namera da štampanjem ovakvog kalendara Niš dobije podsetnik s nekim novim ženama iz prošlosti koje zaslužuju pažnju.

Prve Nišlijke za nezaborav

U prvom kalendaru su predstavljene i Anastasija - Nasta Dimitrijević, prva niška učiteljica, Fevzija Jašrević, violinistkinja prvog niškog Simfonijskog orkestra, i Ženski fudbalski klub „Mašinac“, koji je najbolji klub u Srbiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.