Crkveni triler i politička pozadina

Izvor: Danas, 24.Maj.2015, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crkveni triler i politička pozadina

Beograd - Posle završnice slučaja vladike Filareta koja je bila nalik crkvenom "trileru" sa mogućom političkom pozadinom i nedeljnom pauzom za proslavu praznika Svetih Ćirila i Metodija, Sveti arhijerejski sabor SPC danas bi trebalo da nastavi rad. Na dnevnom redu usvojenom pre desetak dana, posle rasprave o smenama dvojice eparhijskih arhijera - kanadskog Georgija i mileševskog Filareta, ostali su crkvena prosveta, stanje u pojedinim eparhijama SPC i tekuća pitanja, uključujući i kadrovske >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << teme - eventualnu novu "raspodelu" eparhija među srpskim vladikama i imenovanje novog saziva Svetog arhijerejskog sinoda.

Vladika Filaret (Mićević) od subote više nije episkop mileševski. Sabor je saopštio da "Eparhijom mileševskom administrira episkop budimljansko-nikšićki Joanikije", koju tu dužnost obavlja od 14. marta, kada je Sinod privremeno suspendovao vladiku Filareta i protiv njega pokrenuo kanonski postupak. Saborska rasprava o "slučaju" Filaret" počela je u petak pre podne, a istog dana uveče došlo je do opšte saglasnosti učesnika majskog zasedanja da se suspendovanom episkopu mileševskom da "nova šansa" - da u roku od jedne godine vrati dugove u centralnu patrijaršijsku kasu i ispravi ostale greške, zbog kojih ga je crkvena vlada smenila u prvoj instanci.

Danasovi izvori tvrde da je ta odluka bila na snazi i u subotu ujutru kad se vladika Filaret sastao sa patrijarhom srpskim Irinejem, koji je potom na saborskoj sednici prihvatio zahtev da se o ovom slučaju, ipak, glasa. Prema nezvaničnim informacijama, glasanje su tražili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkopi zahumsko-hercegovački Grigorije, budimljansko-nikšićki Joanikije, raško-prizrenski Teodosije i žički Justin. Sa 19 glasova "protiv" i 18 "za" vladika Filaret je u subotu smenjen.

On je posle smene izjavio za "Novosti" da mu je "teško, da jedva diše od jada i jedva da je u životu", ali da će prihvatiti saborsku odluku. Tvrdi da je prvobitna odluka promenjena preko noći pod "pritiskom Ambasade SAD". U petak kad je otvoren njegov slučaj u crkvenim izvorima se spekulisalo da je moguća "nagodba" i da su se za vladiku Filareta kod patrijarha zauzeli visoki funkcioneri SPS, što je u Patrijaršiji Danasu nezvanično demantovano. Vladika Fileret je odranije poznat po dobrim vezama sa socijalistima i radikalima.

Vladika Georgije se vratio u Kanadu

Posle smene na Saboru, episkop bivši kanadski Georgije vratio se u Kanadu. Na aerodromu u Torontu svečano ga je dočekala grupa vernika, objavljeno je na sajtu www. istocnik-istine.com, koji je pokrenut posle sinodske odluke o privremenoj suspenziji vladike Georgija. "Znao sam i evo potvrde da mi je ovde mesto, sa vama sa kojima sam sve ove godine gradio ovu eparhiju. Nisam želeo da napustim Kanadu, iako mi je i ta prilika nuđena. Zajedno ćemo ovde da se molimo Bogu", rekao je vladika Georgije okupljenima, prenos isti sajt. Prema informacijama sa terena, uprkos patrijarhovom pozivu na "molitvu i mir" posle smene vladike Georgija, podele i svađe među sveštenstvom i vernicima se ne smiruju.

Incident u srpskom delu Orahovca

Orahovac, Beograd - Grupa albanskih mladića je u dva navrata uklonila zastavu OEBS sa Kancelarije ove međunarodne organizacije u gornjem, srpskom delu Orahovca. Iako je posle prvog incidenta KPS izvršila uviđaj, u drugom "osvajanju" zastave OEBS mladi Albanci su kamenovali okolne napuštene srpske kuće, javljaju Danasovi izvori sa terena. Stradala su stakla na kućama porodica Grković, Šutaković i Đorđević, što je kako tvrde izvori našeg lista, uvod u pljačkanje i dalje uništavanje srpske imovine, za čiju kupovinu Albanci potom obaraju cenu.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.