Ćosić: Kosovo je politički izgubljeno

Izvor: Politika, 24.Apr.2014, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćosić: Kosovo je politički izgubljeno

BEOGRAD – Književnik i predsednik nekadašnje SR Jugoslavije Dobrica Ćosić izjavio je da je kosovsko pitanje „rešeno”, da je 1999. godine „politički izgubljeno” i da ne treba više ni atom snage trošiti na to pitanje.

„Mi smo u ratu sa Albancima izgubili Kosovo. Da li je to konačno, o tome danas ne možemo da sudimo, jer niko ne zna kako evropska i balkanska istorija mogu da se isfabuliraju u narednim vekovima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ili veku”, rekao je Ćosić u intervjuu za beogradski „Nedeljnik”.

Na pitanje da li vidi Srbiju u Evropskoj uniji, Ćosić odgovorio negativno:

„Ne vidim. Očekujem više razumevanja za Srbiju iz EU, ali ona stalno šalje ultimatume. Diplomatija EU prema Srbiji je diplomatija ucena, što vređa našu zemlju, ali pokazuje i kratku pamet vođa EU”, rekao je Ćosić.

On je dodao da je Srbija „centralna sila Balkana”, a da odlukom da „pravi Veliku Albaniju u srcu Evrope, EU radi protiv same sebe”.

Na pitanje o današnjim saveznicima Srbije, Ćosić je rekao da jedini „realni saveznik” može biti ruski predsednik Vladimir Putin i to samo, kako je dodao, dok je „Putin - putinovac”.

„Ja ne vidim drugu figuru. Gospođa (Angela) Merkel je agresivna i ona ne nastupa samo sa političkom, nego, čini mi se i sa revanšištičkom strašću”, rekao je Ćosić.

Beta

objavljeno: 24.04.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Ćosić: Kosovo više ne postoji kao srpska pokrajina

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Apr.2014

BEOGRAD - Predsjednik nekadašnje SR Jugoslavije Dobrica Ćosić izjavio je da kosovsko pitanje smatra riješenim, odnosno da Kosmet više ne postoji kao srpska pokrajina.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.