Centar Sava čeka novi sjaj, kako oživeti kongresni turizam

Izvor: RTS, 13.Avg.2016, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Centar "Sava" čeka novi sjaj, kako oživeti kongresni turizam

Do kraja godine, Centar "Sava" očekuje rekonstrukcija. Grad Beograd traži partnera, koji bi u modernizaciju prestoničkog kongresnog centra, uložio najmanje 20 miliona evra.
Malter na Centru "Sava" 1977. jedva da se osušio kada su stigle prve svetske delegacije. Posle KEBS-a, u Beogradu su gostovali Nesvrstani.

Cenatar "Sava" od tada se nije menjao - nabolje. Gomilali su se dugovi sa šest >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nula. Zbog neplaćene struje, prošlog proleća prenoćio je u mraku. To je kod gradskih vlasti upalilo crvenu lampicu. Raspisali su neobavezujući tender.
Da se jednom od najvećih kongresnih centara u ovom delu Evrope vrati stari sjaj na ulaganje je spremna jedna slovenačka i jedna domaća komapnija. Velike planove za ovo zdanje ima i Aerodrom "Nikola Tesla".  
U Centru "Sava" bi da presele poslovne prostorije, ali i da izgrade hotel, tržni centar. Pre nego što i sami budu privatizovani.  
"Više volimo da ne prebacujemo iz jedne državne u drugu, već da to pre svega završi u privatnom sektoru, po pricnipu 51 odsto Gradu Beogradu, a 49 odsto privatniku uz ulaganja koja su minimalna na nivou od 20 miliona evra", rekao je premijer Aleksandar Vučić pre nekoliko dana u Skupštini Srbije.
Čija je ponuda najbolja, trebalo bi da se zna na jesen, kada se očekuje novi, obavezujući javni poziv. Za Radnu grupu u kojoj su Grad, Ministarstvo turizma, hotelijeri, pored finanskijke konstrukcije, najvažniji kriterijum je da se oživi kongresni turizam.
Centar "Sava" od te namene, za koju je i sagrađen, sada zarađuje tek petinu ukupnih prihoda.  
Dragutin Nenezić, pomoćnik šefa Kabineta gradonačelnika kaže da je ideja da Grad Beograd zadrži neki vid prisustva u Centru "Sava".
"Ali je takođe ideja da se rekostrukcija izvrši novcem partnera. Cilj je da se sve prioritetne manifestacije, kao Fest, i dalje održavaju tamo, jer po pravilu, kongresni turizam nije nešto iz čega se javni sektor u potpunosti isključuje", kaže Nenezić.
Očekivanja imaju i hotelijeri. Tomislav Momirović, predsednik Udruženja hotelijera "Hores" kaže da Centar "Sava" sa 6.000 ljudi, koje treba da ugosti nekoliko puta mesečno, radi veliki posao za hotele.
"Tu su onda naravno plate, porezi, dobavljači. Treba uraditi realnu procenu da se vidi ko ima realno znanje da urpavlja jednim ovakvim objektom na evropskom nivou, jer ovo je evropski kongresni centar", rekao je Momirović.
U koji se gotovo četiri decenije nije ulagalo, pa je umesto, kako da privuče bar jedan od gotovo 2.000 evropskih kongresa godišnje, glavna briga kako ga zimi ugrejati, a leti rashladiti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.