Cela plata ode na račune i hranu!

Izvor: BKTV News, 12.Apr.2014, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cela plata ode na račune i hranu!

Dok se poplaćaju svi fiksni troškovi, prosečnoj porodici u Srbiji ostane manje od 25.000 dinara za hranu i preživljavanje.

Jedan zaposleni, jedan penzioner i dete mesečno su lane uspevali da stave na gomilu 56.000 dinara, pokazuje zvanična statistika. Iako deluje da porodični novac najviše svakodnevno odlazi na ishranu, dve trećine zajedničke zarade “pojedu” računi.
Čak 16,7 odsto mesečnih primanja domaćinstvo daje na “stanovanje”, govore podaci Republičkog >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << zavoda za statistiku. Ovde spadaju računi za struju, vodu, odnošenje smeća, zajedničke energente u zgradama, održavanje i čišćenje, na koje ode više od 11.000 dinara za prosečan stan od 50 kvadrata.
Porodica mora da plati i kablovsku, internet, fiksni i tri mobilna telefona, koji iz kuće “iznesu” oko pet odsto od mesečnih zarada, ali konkretno – do 6.500 dinara. Većini najteže pada da plati gorivo, mesečnu markicu za prevoz i vrtić.
“Samo struja i infostan uzmu nam petinu zarade. A još toliko, oko 10.000 dinara dajem i na vrtić za dete i to zato što imam popust. Imamo kola, ali mi se ne isplati da ih vozim, jer mi treba barem 5.000 – 6.000 dinara mesečno samo da bih se odvezla do posla i vratila. Zato moram da platim markicu za prevoz, što nam je opet 6.500 za nas dvoje”,  kaže Ivana Dokić iz Zemun Polja.
Za ostalo, dokazuju istraživanja, malo ostane. Tako, domaćinstvo može da potroši svega 2.500 dinara u toku meseca na izlaske po kafanama i restoranima, odlaske u bioskop ili pozorište ili bilo koji sličan vid zabave.
Isto toliko para ostaje im da promene obuću ili odeću. U šopingu, sudeći po ovoj računici, svaki član porodice mesečno može da pazari po jednu majicu ili jeftinije pantalone, jer za sebe ima budžet od 700 dinara. Da bi kupio prosečne cipele ili proletnju jaknu treba da štedi – barem pet meseci! Poražavajući je podatak da za knjige srpska porodica mesečno ima 293 dinara, a za novine i časopise 197.
Izvor: Večernje novosti

Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.