Čeka se odluka Ustavnog suda

Izvor: Danas, 30.Jan.2015, 01:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čeka se odluka Ustavnog suda

Oko stotinu taksista već godinama čeka da dobije dozvolu za rad u Beogradu, iako ispunjavaju sve uslove za obavljanje te delatnosti i imaju položene sve potrebne ispite koje je od njih tražio Grad.

- Naša prava su ugrožena, zbog toga ćemo organizovati prvi protest 4. februara u 12 časova ispred Ustavnog suda, najavljuje za Danas Aleksandar Milić, jedan od, kako kaže, oštećenih taksista.

- Taksisti sa dozvolama iz drugih gradova Srbije položili su sve potrebne >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << ispite za obavljanje taksi delatnosti u Beogradu koje je tadašnja Gradska vlast tražila. Međutim, mi te dozvole nismo dobili. U Beogradu radimo sa dozvolama drugih gradova, zbog toga nas nazivaju nelegalnim taksistima, a mi samo tražimo Ustavom zagarantovano pravo na rad i preduzetništvo, i većina nas uredno plaća poreze i doprinose - kaže Milić.

Prema njegovim rečima dozvole nisu dobili na osnovu Odluke o auto-taksi prevozu Grada Beograda člana 8, tačke 8 u kome se navodi da „fizičko lice može obavljati taksi prevoz kao preduzetnik, ako pored opštih uslova utvrđenih zakonom, ispunjava i uslove utvrđene ovom odlukom i to da postoji slobodno mesto za taksi vozilo u skladu u petogodišnjim planiranjem potreba u javnom prevozu putnika na teritoriji grada.

- Žalili smo se Ustavnom sudu, koji i pored naših peticija i urgencija, nije uvrstio u svoj plan rada Inicijativu za ocenu ustavnosti pomenutog člana Odluke o auto-taksi prevozu grada Beograda od 21. septembra. 2011. zbog kog nam nisu date dozvole, pa smo u stalnom strahu od oduzimanja vozila i novčanih kazni. Mi smo uradili sve što su tadašnje vlasti od nas tražile. Samo ja sam za raznorazna dokumenta dao više od 150.000 dinara, ne računajući auto, a i dalje nemam dozvolu. Više ne možemo da čekamo i prinuđeni smo da organizujemo protest - ističe Milić. On dodaje da ne traže novac, ni otpis dugova već samo žele da rade u Beogradu.

- Ostavljamo mogućnost nadležnima da nam omoguće Privremenu meru obustave izvršenja. Što znači da u slučajevima kada bi nas zaustavila saobraćajna inspekcija ili policija sa sadašnjim dozvolama za rad drugih gradova Srbije, poput Žitišta, Pančeva, ne bi mogli da nam oduzimaju vozila i da nam pišu velike kazne. To bi takođe značilo da bi Grad Beograd bio u obavezi da nam izda privremene dozvole sve dok Ustavni sud ne donese konačnu odluku - ističe Milić. Prema njegovim rečima sadašnje kazne su velike pa i pored oduzimanja automobila, što momentalno znači sprečavanje rada, moraju da plate i do 80.000 dinara kazne. Sve zavisi od toga koliko sudija za prekršaje odluči.

Mirni protesti u skladu sa zakonom

Milić kaže da ova grupa taksista ne želi da stvara haos na ulicama tokom protesta.

- Namera nam je da najavljene protestne skupove održimo u skladu sa zakonom i civilizacijskim normama, bez blokade saobraćaja i remećenja javnog reda i mira. Protestovaćemo sve dok nam Ustavni sud ili nadležni gradski organi ne izdaju beogradske taksi dozvole - navodi Milić.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.