Čak 65% Srba ne zna da čita deklaracije

Izvor: BKTV News, 17.Sep.2014, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čak 65% Srba ne zna da čita deklaracije

Oko 65 odsto potrošaca u Srbiji ne ume da čita deklaracije, svega 22 odsto njih uvek čita deklaracije, dok ostali to rade povremeno ili nikada. Ovo su pokazali su preliminarni rezultati istraživanja IHIS Nutricionizma i Asocijacije potrošaca Srbije (APOS).

Istraživanjem o tome koliko potrošaci razumeju deklaracije prehrambenih proizvoda bilo je obuhvaćeno 560 ispitanika, koji su popunili anketni list sa 15 pitanja postavljen na sajtu www.apos.org.rs, kao i anketiranjem >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << slučajno odabranih potrošača.
– U zemji u kojoj su srčana oboljenja, gojaznost i alergije u konstantnom porastu, više je nego alarmantan podatak da samo devet odsto ispitanih građana uopšte čita sadržaj soli u proizvodu ili da tek 14 odsto zna da odgovori na pitanje koju količinu masti očekuje kada na ambalaži proizvoda pročita izjavu “nizak sadržaj masti” – rekla je direktorka IHIS Nutricionizma i članica radne grupe za izradu Pravilnika o prehrambenim i zdravstvenim izjavama Danica Zarić.
Deklaracija nam otkriva poreklo, namenu, sastav proizvoda i eventualne benefite za naše zdravlje, ukazuju stručnjaci.
– Razumevanjem deklaracije pravimo bolje i zdravije izbore hrane. Nadamo se da će konačni rezultati ovoga istraživanja podići svest društva o značaju edukacije potrošača kao i o važnosti da proizvođači kupcima jasno i detaljno objasne uticaj koji pojedine namirnice imaju na zdravlje ljudi – rekla je Zarić, a navodi se u saopštenju.
Brine i podatak da je 10 odsto ispitanika odgovorilo potvrdno na pitanje da li su alergični na neki sastojak hrane, ali da pri kupovini namirnica samo osam odsto čita alergenske informacije, a tek šest odsto uopšte zna kako se alergeni pravilno pokazuju u spisku sastojaka.
Većina anketiranih, njih čak 82 odsto, ne obraća pažnju na količinu pojedinih sastojaka u proizvodu. Istraživanje se nastavlja do polovine oktobra kada će detalji biti predstavljeni na trećem međunarodnom savetovanju “Hrana, ishrana & zdravlje III”, koje se 17. oktobra održava u Belgradu.
Izvor: telegraf.rs
The post Čak 65% Srba ne zna da čita deklaracije appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.