Brnabić: Uskoro zahtevi za zamenu zdravstvenih knjižica preko e-uprave

Izvor: RTS, 23.Okt.2016, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Uskoro zahtevi za zamenu zdravstvenih knjižica preko e-uprave

Biće potrebno šest koraka za elektronsku proceduru zamene postojećih zdravstvenih knjižica za karticu zdravstvenog osiguranja, najavila su resorna ministarstva. Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić kaže da će građani moći da se prijave za zamenu knjižica preko e-uprave od polovine novembra.
"Evo nas skoro na početku novembra, a samo jedna trećina građana je to do sada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << završila. Nova Vlada Srbije, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Ministrastvo zdravlja su izašli u susret građanima i zahteve za zamenu zdravstvenih knjižica stavili su u hitne prioritete u elektronsku upravu", rekla je Brnabić novinarima u Novom Sadu.

Precizirala je da će posao biti završen do sredine novembra i da će građani moći preko e-uprave da podnesu zahtev za zamenu papirnih zdravstvenih knjižica karticama zdravstvenog osiguranja.
"Preko portala e-uprava će elektronski moći da se prijave za zamenu zdravstvenih knjižica za nove kartice. Mi kao dva ministarstva apelujemo na građane da nema potrebe da čekaju u redovima i prave gužve na šalterima, da ćemo ovo obezbediti kao novu elektronsku uslugu", naglasila je ministarka.
Podsetila je da je ovo druga elektronska usluga koja se uvodi posle projekta "Bebo dobrodošla na svet", kojom se elektronski iz porodilišta omogućava prijava bebe, prijava prebivališta i dobijanje zdravstvene knjižice.
Kako kaže inicijativa da se prijava za zamenu zdravstvenih knjižica uvede kao elektronski servis stigla je od građanina baš iz Novog Sada.
Šest koraka za zamenu zdravstvene knjižice
Internet adresa nacionalnog Portala eUprava je: www.euprava.gov.rs, navodi se u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva zdravlja.
Podršku resornim ministarstvima u ovom projektu pružaju Direkcija za elektronsku upravu i Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO), navedeno je u saopštenju dva ministarstva.
Elektronska procedura zamene postojećih zdravstvenih knjižica za karticu zdravstvenog osiguranja (KZO) završava se u šest koraka:
1. Korisnik preko Portala eUprava, nakon što se uloguje ili otvori svoj nalog, odlazi na uslugu RFZO Podnošenje zahteva za karticu zdravstvenog osiguranja;
2. Korisnik pronađe filijalu RFZO u opštini na kojoj je prijavljen i popuni elektronski obrazac za izdavanje nove knjižice;
3. Korisnik dobija automatski generisanu uplatnicu od 400 dinara za plaćanje takse;
4. Uplatnica sadrži jedinstveni poziv na broj koji je neophodno navesti prilikom plaćanja takse. U ovom trenutku ona može biti plaćena putem e-bankinga, m-bankinga ili odlaskom na šalter pošte ili banke;
5. Kada informacija o izvršenoj uplati stigne u RFZO počinje se sa izradom kartice zdravstvenog osiguranja;
6. Korisnik dobija obaveštenje putem SMS-a kada može podići dokument u svojoj filijali RFZO.
Korisnici treba da znaju da ukoliko preko njihovog osiguranja pravo na zdravstveno osiguranje ostvaruje još neki član porodice, taksa će biti uvećana za još 400 dinara po osobi, navedeno je u saopštenju.
Važno je napomenuti da ukoliko ne izmire novčanu nadoknadu za sve članove porodice za koje su uneti podaci, a koji se vode na korisnika osiguranja, korisnik će morati da ode lično u filijalu RFZO kako bi kompletirao predaju zahteva za članove porodice.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nemate novu zdravstvenu? Ne čekajte u redu!

Izvor: Mondo, 23.Okt.2016

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić najavila je danas da će građani od polovine novembra za zamenu zdravstvenih knjižica moći da se prijave preko E uprave...Foto: Mondo/ Goran Sivački.."Rok je 31. decembar da se zamene stare zdravstvene knjižice. Evo nas skoro na početku...

Nastavak na Mondo...

Zamena zdravstvenih knjižica uskoro na portalu eUprava

Izvor: N1 televizija, 23.Okt.2016

Građani koji do sada nisu podneli zahtev za zamenu stare zdravstvene knjižice za elektronsku će od sredine novembra to moći da urade preko interneta, na portalu eUprava (www.euprava.gov.rs)...“Zbog ogromnih redova na šalterima i reagujući na apele građana koji stižu ministarstvu, Ministarstvo...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.