Brborić: Kampanja Negujmo srpski jezik dala rezultate

Izvor: RTS, 29.Nov.2015, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brborić: Kampanja "Negujmo srpski jezik" dala rezultate

Kampanja "Negujmo srpski jezik", koju je pokrenula Skupština grada Beograda, Filološki fakultet i Biblioteka grada Beograda, urodila je plodom i dala rezultate iznad očekivanih, kaže za RTS jedan od pokretača kampanje profesor Veljko Brborić.
Šef Katedre za srpski jezik i književnost Filološkog fakulteta Veljko Brborić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je namera kampanje "Negujmo srpski jezik" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da ukaže školi, obrazovanju izvan škole i medijima, da je briga o jeziku ozbiljan i odgovoran zadatak.

Ističe da je zadovoljan rezultatima koje je kampanja postigla u medijima, da je interesovanje iznad očekivanja, kao i da je kampanja postala "hit" na društvenim mrežama.
Profesor Brborić ističe da se raduje zbog učešća RTS-a u kampanji.
"Javni servis je pokazao interesovanje. Oni koji rukovode javnim servisom su nam rekli da kucamo na otvorena vrata. To je nas obradovalo. Naša je namera da u 2016. godini RTS u svoj program uvrsti jednu emisiju koja bi imala zajednički naziv 'Negujmo srpski jezik'", kaže Brborić.
Takođe, dodaje Brborić, razgovara se i o stvaranju jezičkog kviza, da bi kampanja, pored gramatike, imala i zabavni karakter.
Govoreći o stanju govora u modernim sredstvima komunikacije, Brborić kaže da su ciljna grupa kampanje mladi, i napominje da se i u komunikaciji mobilnim telefonima može razgovarati na dobar i na loš način.
Najavio da se kampanja neće ograničiti samo na spotove, već će biti postavljani i plakati sa jezičkom poukama.
U Beogradu i drugim gradovima, kao i u Republici Srpskoj, na bilbordima, u školama, apotekama, bankama, poštama, javnom prevozu, postavljaće se plakati na kojima će se pojaviti poznata ličnost sa jednom jezičkom poukom, najavio je profesor Brborić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.