Brajović: Visok nivo netolerancije političkih centara moći prema medijima

Izvor: RTS, 12.Jan.2017, 23:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brajović: Visok nivo netolerancije političkih centara moći prema medijima

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije, Nino Brajović ocenio je da su mediji u Srbiji u veoma teškom stanju i da postoji visok nivo netolerancije političkih centara moći prema medijima.
"Postoji visok nivo netolerancije političkih centara moći prema medijima i to mora da se menja, pre svega kroz jačanje medija. Centri moći moraju da imaju više razumevanja za medije", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Brajović za Radio televiziji Vojvodine.
Dodao je da ne može da se složi sa ocenom iz današnjeg izveštaja međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč" da mediji u Srbiji deluju u "neprijateljskom okruženju", kao ni sa sličnim ocenama iz prethodnih izveštaja Evropske komisije i izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvida Makalistera.
"Moja formulacija tog problema bila bi da postoji visoka netolerancija centara moći prema medijima. Ali, u svakom slučaju, delim mišljenje da su mediji u problemu i da moramo mnogo da uradimo, pre svega na njihovom ekonomskom osnaživanju", rekao je Brajović.
Naveo je da se zalaže za donošenje zakona o novinskoj agenciji Tanjug i da bi ona trebala da bude državni, ali ne i budžetski korisnik, odnosno da bi njeno poslovanje trebalo da se finansira samo od usluga koje pruža na tržištu.
Rekao je i da su svi zaposleni u Tanjugu uzeli otpremnine, a da su potom neki od njih angažovani po ugovoru, i da danas Tanjug sebe izdržava isključivo od pružanja medijskih usluga.
Nije demantovao navode da Tanjug deo svojih usluga prodaje ministarstvima Vlade Srbije, a odbacio je tvrdnju da favorizuje Tanjug u odnosu na druge dve novinske agencije u Srbiji - Fonet i Betu, i u odnosu na sve ostale medije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.