Braća iz Ovčar Banje na krovu Evrope

Izvor: RTS, 24.Jul.2016, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Braća iz Ovčar Banje na krovu Evrope

Braća Mladen i Milan Makojević iz Ovčar Banje kod Čačka osvojili su najviši vrh Evrope. Ostvarili su planinarski san, a Mladen je postao najmlađi Evropljanin sa invaliditetom koji je postigao takav podvig.
Od Kablara, do Kavkaza, do vrha Evrope nije bio lak put. Braći koja od malena vole ovčarsko-kablarske stene osvajanje Elbrusa, do sada je najviši planinarski uspon i veliki uspeh.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Osećaj je fenomenalan, kada sam izašao gore na vrh. Sada se sećam tog osećaja ali nismo mogli dugo da se zadržimo na vrhu jer je bilo mnogo hladno", kaže Milan Makojević.
Da bi sa 27 planinara iz cele Srbije savladali vrh Kavkaza, imali su pet meseci priprema u susednim zemljama.
Mladen Makojević kaže da mu je ovo najveći uspeh u dosadašnjoj karijeri.
"Popeti se na dva vrha preko 5.000, najviši vrh Evrope je 5.600 to je stvarno neverovatan uspeh za mene", kaže Mladen.
Iako se alpinizmom bavi pet godina, Mladen je imao teži zadatak. Zbog deformiteta šaka i ruku, nije koristio planinarske štapove, ali ga to ni do sada nije sprečavalo da osvaja evropske vrhove.
Kaže da sam sebe gleda kao sposobnu osobu i ne obraća pažnju na to što je invalid.
"Tako, otežano mi je sigurno jedan deo što se tiče planinarenja", kaže Mladen.
Najmlađi u ekspediciji koja je trajala 17 dana Makojevići su uspeli da ostvare jedan od životnih ciljeva i snova.
"Uspon nije bio preterano, da kažem strm i tehnički zahtevan, ali je imalo dosta da se pešači. Prvo smo popeli najveći vrh Gruzije, gde smo imali da pešačimo 3.600-5.100 metara nadmorske visine tu smo možda prešli u jednom pravcu možda deset kilometara", kaže Milan.
Mladen se i pre tog uspona upisao u istoriju alpinizma, jer je osvojio najvišu tačku zapadnog dela kontinenta i najnepristupačniji evropski vrh. Planira da sa bratom nastavi sa podvizima, možda i na drugim kontinentima.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

DRAGA MOJA MAMA, OVO JE ZA TEBE! Jovana Bogojević se popela na VRH EVROPE i uspon posvetila OSOBI KOJA JOJ JE BILA UZOR!

Izvor: Telegraf.rs, 25.Jul.2016, 14:22

Jovana Bogojević iz Požarevca se u sklopu ekspedicije Republike Srpske „Elbrus 2016“ uspešno popela na najviši vrh Evrope...Ekspedicija je deo projekta „7 Summits“ Planinarsko alpinističkog kluba „Summit“ iz Banja Luke. Ovo je četvrti od sedam uspešno izvedenih uspona na najviše vrhove...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.