Izvor: Blic, 28.Sep.2016, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božović: Srbija odana principima IAEA

Srbija je odana principima i ciljevima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAAE) u bezbednoj primeni nuklearne energije, isključivo u mirnodopske svrhe, u skladu sa Ugovorom o neširenju nuklearnog naoružanja, izjavila je danas u Beču šefica delegacije Srbije Stana Božović.

Ona je na 60. generalnoj konferenciji IAAE istakla značaj koji Srbija pridaje jačanju režima neširenja nuklearnog oružja i na suzbijanju nuklearnog terorizma, saopštila je danas Agencija za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije.

- Srbija će nastaviti da podržava program Agencije za jačanje i poboljšanje efikasnosti u uspešnom sprovođenju mera verifikacije, kao kamena temeljca u međunarodnom režimu razoružavanja - rekla Božović.

Ona je navela i da su zaštita javnog zdravlja i životne sredine od potencijalnih rizika i korišćenje nuklearne energije u globalnom miru i razvoju i za dobrobit budućih generacija medju osnovnim ciljevima Srbije.

Božović je dodala i da Srbija na putu ka postizanju pune usklađenosti sa zahtevima IAAE u oblasti nuklearne bezbednosti, ulaže značajne napore u obezbeđivanju zakonodavnog i regulatornog okvira.

Ona je istakla da su Konvencija o nuklearnoj sigurnosti, kao i Zajednička konvencija o sigurnosti upravljanja isluženim gorivom i o sigurnosti upravljanja radioaktivnim otpadom, u završnim fazama postupka ratifikacije.

- Ratifikacija navedenih medjunarodnih pravnih instrumenata značajno će doprineti jačanju nacionalnog zakonodavnog i regulatornog okvira Srbije - rekla je Božović.

"Božović je rekla da Srbija prepoznaje tehničku pomoć IAAE, kao ključnu podršku u svakom napredovanju i izražava zahvalnost naporima IAAE u uspostavljanju novih instrumenata medjunarodne saradnje, u oblasti nuklearne i radijacione sigurnosti", navodi se u saopštenju.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Božović: Srbija za bezbednu primenu nuklearne energije

Izvor: RTS, 28.Sep.2016

Naša zemlja odana je osnovnim principima i ciljevima Agencije za atomsku energiju (MAAE) o sigurnoj i bezbednoj primeni nuklearne energije, isključivo u mirnodopske svrhe, izjavila je u Beču šef delegacije Srbije na 60. Generalnoj konferenciji MAAE Stana Božović. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.