Bolesnu decu leče u buđavim sobama

Izvor: Blic, 01.Mar.2015, 00:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolesnu decu leče u buđavim sobama

U ćuprijskoj Opštoj bolnici lekari su prinuđeni da najmlađe pacijente zbrinjavaju u memljivim i vlažnim prostorijama koje su u stanju raspadanja.

- Zagušljivo je, ne može da se diše. Spavam u jednom krevetu s detetom, nisam trenula nedelju dana. Iz toaleta se šire neprijatni mirisi. Čistačice čiste, brišu sobe, samo ta higijenska sredstva više liče na vodu... Pored toga, primorani smo da sve lekove kupujemo. Neverovatno, ali u bolnici nemaju lekove za decu, čak ni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << fiziološki rastvor - priča majka malog pacijenta, koja kaže da ne želi da se slika i da napravi sebi još veći problem, nego da ukaže na nehumanu situaciju.

Direktor bolnice dr Marko Ilić nije dozvolio lekarima i pacijentima da razgovaraju s novinarom „Blica“. Zahvaljujući nezadovoljnim roditeljima i njihovim fotografijama može se naslutiti užas koji preživljavaju najmlađi i njihova rodbina u prostorijama tog odeljenja.

U zgradi staroj sto godina smešteno je Dečje odeljenje, a ono se među zdravstvenim radnicima i pacijentima kolokvijalno naziva i „krfska bolnica“.

Odeljenje je, prema rečima zaposlenih, do sada više puta renovirano, ali problem vlage nije rešen, što urušava spoljnu fasadu i iznutra pravi rupe po sobama i crne uglove od buđi.

- Spavamo na krevetima od pre Drugog svetskog rata. Verujem da su uslovi u zatvoru bolji. Deca udišu memlu i vlagu, plafoni i zidovi su crni od buđi. Međutim, hodnici su sređeni, verujem i lekarske sobe, ali zato se sobe za decu raspadaju. Zgroženi smo uslovima za boravak dece u bolnici - pričaju roditelji i dodaju da bi uz malo inventivnosti i uz pomoć donatora sve moglo brzo da se građevinski sredi.

Lekari se trude da roditeljima objasne tešku situaciju u kojoj se nalazi zdravstvo jer ni sami nisu zadovoljni tom situacijom.

- Nema lekova, bolesna deca leže u užasnim uslovima, toliko je strašno da bar ova strana stare zgrade koja je uništena i devastirana treba da se zatvori do kompletne rekonstrukcije - objašnjava razočarani otac jednog deteta.

Zdravstveni radnici u toj bolnici kažu da je slična situacija na nekoliko drugih odeljenja koja nisu renovirana. Naime, ta bolnica ima regionalni karakter i stručne lekare, pa veliki broj pacijenata dolazi iz celog Pomoravlja, ali se odeljenja rekonstruišu preko veze, odnosno po volji i milosti direktora.

U Sanitarnoj inspekciji u Pomoravlju kažu da rade svoj posao po planu i programu i da prema tim rezultatima u ćuprijskoj bolnici nema nepravilnosti. Sanitarni inspektori navode da nemaju nikakvih pritužbi pacijenata na stanje prostorija na Dečjem odeljenju u Ćupriji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.