Blistava karijera

Izvor: Danas, 14.Avg.2014, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blistava karijera

Ne može se reći da se medalja Ivane Španović na ovom Evropskom prvenstvu u Cirihu nije očekivala jer je tokom cele sezone beležila najbolje rezultate u svojoj konkurenciji i od svih srpskih atletičara, ali njena prva evropska medalja na seniorskim šampionatima je ogroman uspeh za 24-godišnju članicu Atletskog kluba Vojvodina. Španovićeva je srebro obezbedila skokom u prvoj seriji od 6,81 metar.

Mlada >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << srpska atletičarka još u juniorskim danima privlačila je pažnju srpske, ali i svetske javnosti, kako zbog dobrih rezultata tako i zbog neobičnih frizura i stajlinga, čime se isticala u svetu sporta i zbog čega je na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu bila u izboru za najlepšu učesnicu. Iste godine proglašena je za najbolju mladu sportistkinju Srbije. Prvu medalju na velikim takmičenjima osvojila je na Svetskom prvenstvu za kadete u Ostravi 2007. (srebro), a nastavila je zatim da donosi odličja sa juniorskih prvenstava (svetsko zlato 2008. i evropsko srebro godinu danas kasnije) i takmičenja za mlađe seniore (srebro 2011), kao i sa Univerzijade (zlato 2009. u Beogradu). U seniorskoj konkurenciji prvi veliki uspeh napravila je prošle godine na Svetskom prvenstvu u Moskvi kada nije važila za kandidata za medalju, a uspela je da osvoji bronzu skokom od 6,82 metra. Od tada njena karijera ide samo uzlaznom putanjom, obarala je državne rekorde više puta, osvajala odličja na regionalnim takmičenjima, a trenutno je druga u Dijamantskoj ligi, gde će se boriti za vrednu nagradu. Njen lični rekord na otvorenom iznosi 6,88 metara i postavila ga je ove godine na mitingu Dijamantske lige u američkom Judžinu, a u dvorani 6,92 (Prvenstvo Balkana u Istanbulu 2014). Prema rangiranju statističkog portala „All-athletics“ u julu ove godine Španovićeva je bila prva na svetskoj listi najboljih skakačica udalj sa 1.320 bodova.

Rođena je 10. maja 1990. u Zrenjaninu. Trenutno sarađuje sa trenerom Goranom Obradovićem. Atletikom je počela da se bavi po uzoru na majku Vesnu, a bavila se raznim sportovima i dugo je trenirala rukomet. U maju ove godine verila se sa dugogodišnjim dečkom, fitnes instruktorom Vladimirom Kumrićem.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.